Fyld indkøbskurven i New
ork med bukser, sko, kamera og en iPod og få hele rejsen til USA betalt.
Dollaren er i bund for øjeblikket og gør shopping over hele USA attraktivt som aldrig før for danskere.
I går var prisen påén dollar bare 4,90 kroner - det laveste i 30 år med alle de fordele og ulemper, det medfører.
Den samlede pris på seks udvalgte varer løber op i 19.813 kroner herhjemme, mens prisen i USA lander på 12.430 kroner en besparelse på 7.383 kroner. Et par Nike-løbesko er eksempelvis dobbelt så dyre i Danmark, mens der er hele 2.000 kroner at spare på en golfkølle. Dermed er udgiften til rejsen hurtigt tjent ind.
Den lave og fortsat faldende dollarkurs er således en kæmpe fordel for indkøbslystne danskere.
Men udover at drømmerejsen til USA er blevet billigere end nogensinde før, har den lave dollar også gjort det muligt at købe en feriebolig i Florida til priser, der er under halvdelen af niveauet mange steder i Europa.
Den lave dollar øger også reallønnen og købekraften herhjemme, eftersom stribevis af importvarer, ikke mindst olie og benzin, bliver billigere end ellers. Endelig er den lave dollar også med til at holde inflationen nede i hele Europa, hvilket betyder lavere renter og bedre muligheder for at låne penge billigt.
For danskere, som tager til New
ork, San Francisco eller andre steder i det store land mod vest frister den lave dollar med en overflod af yderst attraktive priser. Ikke bare på restauranter og hoteller, men også på et hav af forbrugsvarer lige fra sko, strømper og skjorter, til kameraer, computere og golfkøller.
Næsten alt er billigere
Den Danske Ambassade i USA bekræfter, at priserne på varer er i bund i øjeblikket.
»Næsten alt er billigere i USA. Med undtagelse af blomster og receptpligtig medicin som af uransagelige årsager koster en bondegård. Bortset fra det vil danskere, som tager til USA og køber eksempelvis tøj og elektronik, opleve, at pengene virkelig strækker langt herovre i øjeblikket som følge af den lave dollarkurs,« siger presse- og kulturchef for den danske ambassade i Washington, Torsten Jansen.
Den tidligere DR-studievært fortæller, at hans kæreste netop har købt et par sko til 100 dollar under 500 kr. som herhjemme koster 1.200 kr. Udover tøj er det især elektronik, der kan spares store penge på i USA.
Når indkøbslystne danskere svinger deres rødglødende Visa-kort i USA, skal de være opmærksomme på, hvilken vekselkurs deres bank anvender.
De fleste steder eksempelvis Danske Bank, Nordea og Eik Bank bruger Danmarks Nationalbanks valutakurs på ekspeditionsdagen i PBS plus 1,5 procent. Jyske Bank, derimod, lægger 2,0 procent oveni.