Kombinationen af et 100 år gammelt træhus og større ansvar hos køberen lyder umiddelbart som en cocktail, der kræver, at købere af svenske ødegårde skal være oppe på tæerne. For mens en sælger af fast ejendom i Danmark har et stort ansvar for, at oplysningerne om ejendommen er korrekt, så er ansvaret i Sverige flyttet over til køber, der groft sagt selv skal sørge for at skaffe sig oplysningerne.
Ifølge advokat Lars Holm Rasmussen, som gennemgår forløbet af et køb af et svensk feriehus på foreningen Danske Torpares hjemmeside, er sælgers ansvar for ejendommen væsentlig mindre i Sverige. Dermed er det op til køberen selv at undersøge mere, end det er nødvendigt i Danmark. Og dermed er sælgers ansvar kun de fejl og mangler, som beviseligt er skjult for køber.
Mæglerfri handel
I Sverige er det desuden mere almindeligt end i Danmark, at købere og sælgere finder hinanden uden mæglere, og der findes en række hjemmesider, hvor ødegårde annonceres af ejerne selv - blandt andet på www.danske-torpare.dk. Men mæglere bliver gradvist mere udbredte, og de fremskaffer ifølge Lars Holm Rasmussen de fleste oplysninger til køber.
Men der er ingen pligt til at bruge fagpersoner ved handel med fast ejendom i Sverige, og derfor bør køber undersøge tingene grundigere og lytte mere skeptisk til købers svar, end i Danmark.
Når handelen er indgået, indsendes et overdragelsesdokument til registrering hos »inskrivningsmyndigheten« under »Lantmäteriet«.
En slutseddel er på svensk en »köpekontrakt«, og skødet svarer til et »köpebrev«.