BOLIG, FINANSIERING, BOLIGLÅN

Gevinst og risiko ved svensk finansiering

Flag ARTIKEL 02-01-11 ~3 minutters læsning · 439 ord

Du kan skære mere end et procentpoint af renten på lånet, hvis du finansierer din ødegård i en svensk bank frem for i en dansk bank - også selv om det er det samme navn, der står på filialen. For eksempel opererer storbanker som Handelsbanken og Nordea i hele Norden og finansierer svenske fritidsboliger med banklån.

Men både renter og lånegrænser varierer fra Danmark til Sverige, oplyser Thune Søndergård, ansvarlig for ind- og udlånsprodukter i Nordea.

»I Nordea finansierer vi svenske fritidshuse op til 100 pct. - de første 80 pct. til 2,8 pct. og de efterfølgende til 4,95 pct., hvis du er fordel pluskunde,« forklarer han.

I de svenske filialer kan man låne op til 75 pct. til 1,65 pct. og yderligere op til 90 pct. til mellem 2,65 og 3,65 pct. Og dermed er der i øjeblikket mulighed for at hente en gevinst på over et procentpoint på den største del af lånet ved at tage risikoen på den svingende valutaforskel mellem Danmark og Sverige.

Store kræfter

Men det er ikke en risiko, som privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin anbefaler at tage.

»Der er altid en risiko ved at låne i fremmed valuta, og valutalån er ikke sundt i en privatøkonomi. Konsekvenserne kan være relativt store, og det er en risiko, som er svær at afdække eller styre. Det er store kræfter, som vi har set på det seneste med krisen i Grækenland,« siger han.

Thune Søndergård oplyser, at det da også kun er et fåtal af kunderne, der vælger et svensk lån til ødegården. Og et banklån er heller ikke den første løsning, som Nordea vil anbefale en køber af en svensk fritidsbolig.

»Den første mulighed, der undersøges, er, om huset kan finansieres via friværdi i en dansk bolig. Så kan det nemlig ske med realkreditlån, som generelt er billigere end banklån,« forklarer Thune Søndergård.

Penge til staten

Hvis Nordea skal finansiere en ødegård med sikkerhed i de svenske planker, så samarbejder banken med mæglere i Sverige, der kreditvurderer boligen. Og bortset fra omkostningerne til at etablere et lån og finansiere fritidshuset, så skal den svenske stat - som i Danmark - have betaling for at berigtige handlen.

Det er kutyme, at køber betaler handelsomkostningerne, og den svenske stat skal have en stempelskat, når tinglysningen er gennemført, på 1,5 pct. af beløbet på skødet plus et gebyr på 825 svenske kr.

Hvis ejendommen belånes, skal der desuden betales stempelafgift af nyt pantebrev på to pct. af lånebeløbet og et gebyr på 375 svenske kr. Men i Sverige bliver gamle pantebreve på ejendommen ikke aflyst og kan genbruges inden for det samme lånebeløb, som pantebrevene er oprettet på.