BOLIG, KØB, SALG, FERIEBOLIGER, UDSIGTSBOLIGER

Sorte udsigter for spanske ferieboliger

Flag ARTIKEL 01-05-10 ~4 minutters læsning · 662 ord

Over på en lang og hård dansk vinter er det fristende at lade tankerne vandre mod et køb af en feriebolig på de sydeuropæiske kyster - gerne krydret med et solidt afkast på boligen samtidig med, at benene er smækket op på liggestolen i solen.

Men især det spanske boligmarked har oplevet en del turbulens med et prisfald på 20 procent over de seneste to år. Og nu viser helt nye tal, at faldet er fortsat ind i 2010 med sorte udsigter fremover.

»De nyeste tal viser, at priserne i Spanien er faldet med 1,4 procent i første kvartal i år. Der er helt klart dårligere tegn i den spanske økonomi end i andre lande, så bunden er måske ikke helt nået endnu,« siger Hanne Egaa, afdelingsdirektør i Nykredit.

I 2009 var prisfaldet på omkring ti procent generelt i de kystnære områder med et fald på 10,5 procent i Alicante og otte procent på Costa del Sol.

Desuden blev omsætningen af ejendomme i 2009 cirka halveret i forhold til 2007, da der var mest fart på boligmarkedet.

Men det er måske ikke slut med nedturen endnu, advarer økonomer.

Lav rente redder

»Vi er stadig bekymrede og skeptiske over for det sydeuropæiske og specielt det spanske boligmarked. Der er bygget rigtig meget over det seneste årti, som ikke er opsuget i markedet endnu. Derfor taler meget for, at priserne skal endnu længere ned. Det eneste, der taler for højere priser, er den lave rente. Og den er alle enige om vil stige på et tidspunkt,« siger privatøkonom i Danske Bank Las Olsen.

Men han advarer mod at opfatte en feriebolig som en investering.

»Man skal kigge på, om man har lyst til at bruge sådan en feriebolig, for som investering kan det være meget dyrt at købe og sælge - så findes der andre løsninger på finansmarkederne,« siger Las Olsen.

Men det er også de færreste, der køber feriebolig for investeringens skyld, vurderer Hanne Egaa.

»Den typiske kunde køber for at bo i boligen og eventuelt flytte ind i den permanent,« siger hun.

Og de store prisfald er måske medvirkende til, at køberne er kommet frem igen. Nykredit har i de seneste seks måneder modtaget flere henvendelser og låneansøgninger end nogensinde før på et halvt år i de henholdsvis seks og syv år, som Nykredit har været til stede i Spanien og Frankrig, oplyser hun.

Købere tilbage

»Vi fornemmer, at mange siden 2007 har ventet lidt Nu har vi så fået den lave rente og skattelettelser i Danmark, og mange regner med, at bunden for priserne er ved at være nået, så der kan gøres nogle gode handler.

Udbudspriserne er mange steder faldet med mere end 20 procent. Men det er meget svært at ramme lige præcis bunden af priserne,« siger hun.

For danskere med lyst til at flytte permanent til Spanien kan det måske også betale sig at kigge på landets generelle situation med en truende krise og en nylig nedgradering af Spaniens kreditværdighed.

»Den igangværende gældskrise viser, at der skal ske store besparelser i en række lande, herunder Spanien. Så spansk økonomi vil være præget af krise i de nærmeste år,« vurderer chefanalytiker Anders Matzen fra Nordea Markets.

Det franskeboligmarked er kommet mere helskindet gennem krisen, selv om den største franske mæglerkæde FNAIM, der står for 12 procent af bolighandlerne i Frankrig, melder om sivende priser i første kvartal i år.

»Frankrig har en mere robust økonomi og er kommet hurtigere ud af krisen. Der er heller ikke bygget så meget nyt - både fordi de er mere restriktive, og fordi områderne var mere udbyggede i forvejen,« siger Hanne Egaa.

Nykredit har endnu ikke været nødt til at sende boliger i Spanien eller Frankrig på tvangsauktion.

»Vi kræver også mere af folk, der vil have en 2. bolig i udlandet. De skal kunne klare sig uden lejeindtægt. Derfor ser vi os også bedre for, når vi giver lån. Men vi har da kunder, der er i vanskeligheder betalingsmæssigt,« siger Hanne Egaa.