BOLIG, ØKONOMI, BOLIGKØB, BOLIGSALG, FERIEBOLIGER

Spanske ferieboliger styrtdykker

Flag ARTIKEL 23-06-13 ~3 minutters læsning · 570 ord

Flere og flere udlændinge køber fast ejendom i Spanien, og det er der en god grund til: Den månedlige ydelse på et spansk sommerhus er banket helt i bund af prisfald og meget lave renter.

delsen på at eje en bolig i Spanien med et lån i Nykredit, der som det eneste danske realkreditinstitut belåner udenlandske boliger, er på under en femtedel af, hvad den var i 2008, viser en beregning.

I første kvartal 2008 kostede 100 kvadratmeter i Andalusien i gennemsnit en ydelse på 5.543 kroner om måneden uden afdrag, mens ydelsen nu er nede på 1.100 kroner.

Med afdrag er ydelsen faldet fra 6.951 til 3.146 kroner. På Mallorca, Menorca og Ibiza er kvadratmeterprisen højere, så her er den afdragsfrie ydelse på 100 kvadratmeter til gennemsnitsprisen faldet fra 7.414 til 1.527 kroner.

»Det store sping er drevet af, at renten er faldet så voldsomt. Der er også et element af prisfald, men det har vi jo kunnet følge hele tiden som direkte effekt i ydelsen. Inklusive rentefaldet er ydelsen faldet markant i den periode, vi har regnet på,« siger Hanne Egaa, områdedirektør i Nykredit.

Hun advarer dog mod kun at lade sig forblænde af den lave rente.

»Det store fald i ydelsen skal man ikke basere sin investering på. Renten kan stige igen, og man køber formentlig en bolig i Spanien for at beholde den i nogle år, og så skal man regne med, at renten stiger igen,« siger hun.

Stor forskel på udbudspris og handelspris

Nykredits internationale lån er baserede på den såkaldte eur3-rente, så der er tale om flekslån med tremåneders rentetilpasning.

Derfor er renten helt nede på 0,211 procent, men den er også meget variabel.

Seniorøkonom i Danske Bank Frank Øland maner også til besindighed. Han påpeger, at de spanske boligpriser over en bred kam er faldet 27 procent siden toppen, og at de i mange områder er faldet væsentligt mere. Det gør det sjovere at være boligkøber i Spanien nu i forhold til 2007.

»Men der er stor usikkerhed om de fremtidige boligpriser i Spanien. Spanien er fortsat i recession, og ledigheden er tårnhøj, hvilket med stor sandsynlighed vil presse huspriserne længere ned. Det kan ikke udelukkes, at huspriserne falder yderligere de kommende år - måske helt op til 25 procent mere.

På et tidspunkt vil stemningen vende og så kan der måske komme et pænt løft i huspriserne, men det er usikkert,« vurderer han.

Frank Øland påpeger også, at der i Spanien er stor forskel på udbudspriser og handelspriser.

»I nogle tilfælde er prisen forhandlet helt ned til det halve af den oprindelige udbudspris.

Det kan nok godt være svært at navigere på sådan et marked, hvis man ikke har det helt store lokalkendskab og erfaring med spanske bolighandler,« siger Frank Øland, som anbefaler, at køb af en bolig i Spanien baseres på lyst til at bo der eller holde ferie.

»For investoren findes der mange andre investeringsmuligheder, hvor markedet er mere likvidt, transaktionsomkostningerne langt mindre og forholdet mellem risiko og afkast ser mere fornuftigt ud,« konkluderer han.

Nykredits aktiviteter retter sig også udelukkende mod skandinaver, der er på udkig efter en bolig til at bo i.

»Nogle køber også som investering, men vi synes, man skal købe, fordi man har lyst til at være i Spanien. Som investeringsobjekt lader vi andre om at vurdere og rådgive om det. Men det kan jo være et godt tidspunkt at investere nu,« siger Hanne Egaa.