BOLIG, JURA, REGLER, ADVOKATER, BOLIGKØB, SKØDER

Værd at vide om boligkøb i Sverige

Flag ARTIKEL 22-04-08 ~2 minutters læsning · 374 ord

En typisk ung familie, kan spare 5.000 danske kroner om måneden ved at købe bil og bolig i Sverige i stedet for i Roskilde eller tilsvarende afstand fra København.

Det viser beregninger fra Nordea. Men det er i samarbejde med boligchef Karsten Beltoft fra Handelsbanken at vi har samlet nogle gode råd, hvis man skal på boligjagt i Sverige. De lyder som følger:

  • På Internettet er der flere sider med svenske boliger. Det kan eksempelvis være http://www.hemnet.se og http://www.bovision.se. De viser alle boliger der er til salg. Man kan også kontakte en svensk mægler og blive skrevet op i et køberkartotek.

  • I Sverige er ejendomsmæglerens rolle formidlende, så mægleren repræsenterer både sælger og køber. Derfor er der sjældent en advokat med i en bolighandel.

  • I Sverige har køber undersøgelsespligten. Hvis køber overser fejl og mangel ved ejendommen, kan sælger ikke holdes ansvarlig. Det kan derfor anbefales at anvende en professionel byggesagkyndig, der på svensk hedder en besiktningsmann.

  • Der er ingen fortrydelsesret som i Danmark. Når kontrakten er underskrevet af begge parter, er den bindende. Udbetalingen på ti procent forfalder til betaling hos ejendomsmægleren, resten forfalder ved overtagelsen, ingen deponering og garantier som i Danmark.

  • På overtagelsesdagen, når sælger har modtaget den resterende betaling, modtager køber Köpebrevet. Det er kutyme at køber, sælger og ejendomsmægler mødes i sælgers bank, hvor overdragelsen sker.

  • Det er købers pligt at søge om skøde (lagfart). Ejendomsmægler eller banken vil som oftest være behjælpelig.

  • Der betales en årlig ejendomsskat på 0,75 procent af den offentlige vurdering, dog maksimalt 6.000 kroner.

  • Sælger betaler ejendomsmægleren. Køber har udgifter til stempel, 825 kroner, plus 1,5 procent af skødeprisen.

  • Vælg finansiering i Sverige, hvor en ejendom typisk finansieres via et bottenlån, der giver mulighed for fast eller variabel rente med en løbetid op til 50 år. Man kan låne op til 85 procent af ejendommes værdi, alt afhængig af hvor i Sverige ejendommen ligger. Mulighed for afdragsfrihed.

  • I Sverige beskattes man af gevinster på salg af ejendomme. Sørg for at der er underskrevet en købsaftale på et salg af din danske bolig, før du tilmelder dig det svenske folkeregister, ellers udløser salget beskatning efter svenske regler. Flytte du permanent til Sverige, og beholder dit sommerhus i Danmark, beskattes en eventuel gevinst ved senere salg.