BOLIG, STATISTIK, BOLIGKØB, BOLIGSALG, HELÅRSBOLIGER

Danskere i Sverige vender hjem

Flag ARTIKEL 20-12-09 ~4 minutters læsning · 838 ord

Når det danske fodboldlandshold i aften tager imod det svenske landshold på et udsolgt Parken, sidder 23.000 personer i Sverige og kipper med Dannebrog.

Så mange danskere bor nemlig i Sverige - de fleste i Malmø, hvor den svenske stjernespiller,

latan Ibrahimovic, i øvrigt blev født i 1981. Hvis de danske landsholdsspillere kan holde ham og de andre svenskere fra at score, er vejen til VM i Sydafrika næste år så godt som banet.

Det samme kan siges om vejen tilbage til Danmark for de danskere, som har valgt at bosætte sig på den anden side af Øresund.

Langt de fleste har nemlig skiftet den danske jord under fødderne ud med svensk jord på grund af de massive økonomiske fordele, der er ved at bo i Sverige - billigere bolig, bil og børnepasning.

Den voldsomme nedtur på det danske boligmarked har imidlertid skåret en stor luns af fordelen ved at bo i Sverige. Nedturen på boligmarkedet herhjemme har især været centreret omkring hovedstadsområdet, som for langt størstedelen af udflytternes vedkommende er alternativet til at lade flyttevognen køre over Øresundsbroen.

Mange danskere har allerede opdaget, at danske boligpriser i hovedstadsområdet har fået et ordentligt gok i nødden. For første gang siden Øresundsbroen åbnede for ni år siden, falder antallet af personer, som tager turen over broen med en enkeltbillet i hånden. Ifølge Danmarks Statistik flyttede 5.598 sidste år fra Danmark til Sverige mod 6.595 året før - et fald på 15 procent.

Flere svenskere flytter hertil

Kigger man kun på, hvor mange der flytter fra Østdanmark til Skåne, er faldet endnu mere markant - fra 4.360 til 3.354 - et fald på 23 procent.

Trafikken den modsatte vej, fra Skåne til Østdanmark, er omvendt steget fra 2.062 til 2.518 personer - en stigning på 22 procent. På landsplan forlod 4.718 personer Sverige sidste år for at bosætte sig i Danmark mod 4.287 året før - en stigning på ti procent.

»Det er rigtigt, at flere danskere vender hjem. Det skyldes især de faldende boligpriser i Danmark. Priserne er også faldet i Sverige, men ikke lige så meget,« siger analysechef ved Øresundsbroen, Britt Andresen.

Hun peger på, at mange børnefamilier er begyndt at flytte tilbage til Danmark efter at have boet i Skåne i tre til fire år:

»Nu er børnene blevet så store, at de skal i skole, og så vælger mange at vende tilbage til Danmark,« siger Britt Andresen.

Flere penge til rådighed

Udover at komme tættere på venner og familie kan de hjemvendte glæde sig over et rådighedsbeløb, som er steget markant de senere år på grund af skattelettelser og faldende renter og boligpriser.

Eksempelvis har en gennemsnitsfamilie i Dragør med to institutionsbørn, en bil og en årsindkomst på 625.000 kroner i dag et rådighedsbeløb på 184.414 kroner mod 73.585 kroner for to år siden - en stigning på 150 procent.

En tilsvarende familie i Lyngby-Taarbæk har i dag i gennemsnit 185.141 kroner til rådighed mod 68.747 kroner for to år siden - en stigning på 169 procent.

Familien ville også i Sverige have oplevet en fremgang i rådighedsbeløbet - bare ikke så stort. For to år siden var rådighedsbeløbet 169.480 kroner for familien bosiddende i Malmø mod 237.117 i dag - en stigning på»kun« 40 procent.

»Familien vil fortsat have flere penge til rådighed i Sverige, men forskellen er blevet markant mindre,« siger cheføkonom i BRFkredit, Ulrikke Ekelund.

Det får ejendomsmæglerkæden Home til at forvente endnu flere danskere, som ønsker at vende tilbage til Danmark.

»Vi forventer, at flere danskere i Sverige vil købe bolig i Danmark. Der er pludselig blevet meget kortere til den danske boligdrøm efter det markante og historiske indhug i prisforskellen mellem København og Malmø,« siger Niels H. Carstensen, kommunikationschef i Home.

Han peger på, at danskere med hus i Sverige i dag har flere penge at købe bolig for i hovedstadsområdet:

»For danskere, der drømmer om at komme hjem til et dansk parcelhuskvarter, tættere på jobbet og ikke mindst få børnene i en dansk skole, er tiden kommet til at overveje at komme hjem igen,« siger Niels H. Carstensen.

Sverige har siden finanskrisen begyndte ført en meget aggressiv rentepolitik, der har trykket den svenske krone langt ned i kurs. Den er imidlertid begyndt at stige igen, og ifølge Danske Banks valutaprognose stiger den svenske kronekurs yderligere det kommende år.

Om 12 måneder forventes kursen at hedde 77,7 øre for en svensk krone mod 72,76 øre lige nu. Det gør det dyrere at være dansker og pendle til hovedstadsområdet hver dag, fordi pengene udbetales i danske kroner, mens udgifterne afholdes i svenske.

Omvendt stiger den danske families svenske villa med 160.000 kroner, hvis de sælger om et år og herefter flytter til Danmark.

Øresundsbroens analysechef understreger dog, at der fortsat er en økonomisk gevinst at høste ved at bo i Sverige og arbejde i Danmark.

»Leveomkostningerne er 20 procent lavere end i Danmark. Og på grund af den lave svenske krone, er det lige nu en ekstra stor fordel at have en dansk løn og så bo i Sverige,« siger Britt Andresen.