OFFENTLIG, ADMINISTRATION, SKATTER, AFGIFTER

Her er verdens værste skattely

Flag ARTIKEL 06-12-09 ~3 minutters læsning · 619 ord

Hvis man ønsker at gemme formue eller indtægter langt væk for det danske skattevæsen, bør man kigge sig godt for. Et skattely er nemlig ikke bare et skattely. Nogle er mere hemmelige end andre, og kun en halv snes stykker er hermetisk lukkede for skattevæsen og andre, der ønsker at skaff sig oplysninger om en persons eller et selskabs formueforhold.

Berlingske Business afslørede for nylig, at en række kendte danske selskaber og brands har moderselskab i skattely over hele verden. Blandt de populære er Bahamas, hvor rederiet Clipper har moderselskab, Bermuda, hvor konsulentvirksomheden Accenture indtil for nylig holdt til, og De hollandske Antiller, hvor et af landets største rekrutteringsselskaber, Mercuri Urval, har hjemsted.

Den anerkendte organisation Tax Justice Network har rated i alt 60 skattely over hele verden efter tolv forskellige parametre. Tax Justice Network har blandt undersøgt, om landene har lovsikret bankhemmelighed, om der findes offentlig registrering af fonde, om offentligheden kan få indsigt i virksomheders regnskaber, og om oplysninger om ejerskaber af selskaber er offentligt tilgængelige eller overvåges af offentlige myndigheder.

Total hemmelighed

Resulatet af ratingen viser, at Clipper med valg af Bahamas som hjemsted har sikret sig 100 procent hemmelighed omkring selskabets økonomiske forhold, mens eksempelvis Synoptik, hvis moderselskab ligger på Bermuda, har underlagt sig en smule mere åbenhed. De hollandske Antiller, hvor Mercuri Urval har hjemsted har en åbenhed, der ligger på linje med EU-landet Belgien.

AAccenture har efter mange års amerikansk kritik af Bermuda-domicilet i september flyttet hjemsted til Irland. Irland er med på Tax Justice Networks liste over skattely. Irland er dog væsentligt mere åbent end Bermuda og er blandt de fire mindst hemmelighedsfulde lande på listen.

Felttog mod skattely

Med USAs præsident Barack Obama og den britiske premierminister Gordon Brown som frontfigurer indledte OECD-landene i foråret et felttog for at bekæmpe eksotiske skattely. Herhjemme har skatteminister Kristian Jensen (V) sat sig i spidsen for kampen og har sammen med de øvrige nordiske lande indgået aftaler med en række skattely om udlevering af oplysninger til de danske skattemyndigheder.

Nu viser en undersøgelse fra organisationen Tax Justice Network overraskende, at staten Delaware i USA hører til største skurke, når det gælder om at bistå personer og selskaber, der ønsker at gemme penge, identitet og ejerskaber for skattemyndighederne. Delaware, hvor en meget stor del af USAs Fortune 500-virksomheder har hjemsted, ligger i lukkethedskatagori med offshore-skattely som Cayman Islands, Bermuda, De britiske Jomfruøer, Panama og Gibraltar. Også EU har sit eget skattely i form af Luxembourg, som ligger i hemmelighedskategori med kanaløen Jersey og fyrstendømmet Liechtenstein.

Tax Justice Network har udover den rene rating af skattelyene også vurderet dem efter størrelse og betydning. Således er størrelsen af det finansielle marked i Delaware mere end ti gange større end på Bermuda. Det er i det hele taget OECD-landene USA, Schweiz og Luxembourg, der ifølge Tax Justice Network tegner sig for den største del af verdens hemmelige finansielle aktiviteter. De tre lande har sammen med Cayman Islands langt den største markedsandel i verdens landskab af skattely.

Det kommer ikke bag på skatte-eksperten, professor ved Økonomisk Institut på CBS, Søren Bo Nielsen, at det er OECD-landene selv, der er de største syndere, når det gælder manglende gennemsigtighed og skattely:

»Der er stadig sorte pletter både indenfor EU og OECD, hvor hvert land hytter sine egne interesser. Der er et vist element af hykleri i diskussionen om skattely, ligesom vi ser det, når vi diskuterer handelspolitik, hvor det ofte er lande i Den tredje Verden, der hænges ud som protektionistiske. I EU er skat i henhold til nærhedsprincippet ikke et spørgsmål, der reguleres af fællesskabet. Dermed er EU-landene herre over deres egen skattepolitik, hvilket er en del af forklaringen på, at EU-landet Luxembourg figurerer på lister over skattely,« siger han.