MELLEMMENNESKELIGT, PRAKTISK

Thailandsk takt & tone

Flag ARTIKEL 25-11-09 ~Et minuts læsning · 211 ord

Masser af danskere tager denne vinter til Thailand. Det er et skønt land, og befolkningen er udadtil uhøjtidelige og smilende, men det er også vigtigt at huske, at vi befinder os tusinder af kilometer hjemmefra i en helt anden kultur og tradition, og at her gælder andre regler og omgangsformer.

Thailand var en højt udviklet og elegant civilisation, da vi stadig sad og gnavede i kanten af vikingeskjoldene heroppe. Og der er også i dag fine forskelle, der kan være helt afgørende.

Thaier er generelt meget tålmodige, men kan også være nærtagende. Uigennemtænkte vittigheder og »sjove« bemærkninger kan give anledning til megen ubehag og pinlige situationer. Så tænk over, hvad du siger. Husk, at det i omgangen med thaier er bedre at være høflig end »sjov«.

At være bramfri og ligefrem opfattes her som ufølmsomt og sårende. Det kan give anledning til anspændte situationer, og en thai vil ikke tøve med at droppe et venskab på grund af en misforståelse.

Thaier kan på den anden side selv være både glemsomme og upræcise, uden at man skal lægge noget videre i det.

I det hele taget skal man ikke opføre sig højlydt og larmende. I den thailandske kultur opfører man sig roligt og behersket. Og smilet er limen i den sociale sammenhængskraft.