FORBRUG, KØB, SALG

Sådan prutter du på ferien

Flag ARTIKEL 18-02-10 ~4 minutters læsning · 730 ord

Prutte, tinge, købslå, prange, sjakre, krejle… uanset, hvad vi kalder det, er det uvant for de fleste af os, når vi står på en markedsplads i fjerne egne. Nogle synes født med et kræmmertalent, men mange af os føler, at det er lidt pinligt. Vi skal overvinde os selv. Men mange steder er det helt naturligt og nødvendigt at prutte, tinge og købslå om prisen.

Jeg har selv truffet en egypter, der nægtede at tro, at vi kun havde faste priser i Danmark. Det var for uforståeligt for ham. Nu er det i mellemtiden kommet frem, at også mange danskere har held med at prange om prisen i detailhandelen. Under alle omstændigheder er vi nødt til det, hvis vi ikke vil formøble ferielommepengene på rekordtid.

Tjek priserne

Vent med at købe noget, til du har fået et overblik over prisniveauet generelt og specifikt på den ting eller vare, du er er ude efter. Spørg til den flere steder og dan dig et indtryk af, hvad der vil være en fair pris - både for dig og for sælger. Spørg evt. en lokalkendt, der ikke er sælger, om hvad varen bør koste.

Lyt til andre

Stå eventuelt i nærheden af andre der handler og lær af, hvordan de gør - med forbehold for, at de kan være dårlige til det, men det vil som regel fremgå. Det kan også være med til at give et indtryk af prisniveauet. Find ud af med dig selv, hvad der vil være en OK pris for dig.

Vælg din sælger

Priserne er som regel gode, der hvor de lokale handler. Og nogle steder er sælger mere medgørlig end andre. Kemien mellem køber og sælger betyder en del, så vælg en sælger, du kommunikerer godt med og hold en venskabelig tone under hele forløbet. Også selv om, du bliver nødt til at slutte med at sige, at I må prøve at blive enige en anden dag.

Tålmodighed

Vær tålmodig. Sørg for at stille masser af spørgsmål, før I diskuterer prisen.

Vær venlig

Vær høflig, når du beder om at få rabat. Ellers virker det ikke. Prøv i det hele taget ikke at give udtryk for dine følelser og opfør dig behersket.

Byd tilpas under

Sælger vil nogle gange forsøge at få dig til at spille ud med en pris, især hvis han eller hun kan mærke, at du ikke aner, hvad varen bør koste. Spørg hellere, hvad prisen er, og se så ud som om, at det kan der ikke blive tale om. Man skal nemlig aldrig betale den første pris, der foreslås. Byd ned til omkring halvdelen af den foreslåede pris. Som regel er det muligt at handle en pris helt ned til en eller af den pris, der først foreslås. Priser meget derunder vil omvendt være at skambyde, og gør man det, så han man overtrådt en af handelens uskrevne regler.

Hold fast

Har du derimod regnet den rigtige pris ud og er sikker på den, så kan du muligvis også slippe af sted med at holde fast i den, men man skal i den situation også være parat til at gå, hvis det skal lykkes.

Andre muligheder

Led efter flere muligheder end nedslag i prisen. Hvad koster to eller flere så? Er der andet du kan få med oven i hatten? Husk også, at ting, der allerede er sat ned, ofte kan forhandles endnu længere ned.

Vær parat til at gå

Vær aldrig ivrig og vis ikke, hvor interesseret du er. Så har du tabt. Hvis sælger mærker, at du køber lige meget hvad, kommer du også til at betale en høj pris. Vær rolig og venlig. Hvis du virkelig vil handle en vare ned, skal du også være parat til at gå, når prisen er for høj. Er prisen meget for høj skal sælger nok løbe efter dig med et bedre tilbud.

Stop

Vær bevidst om, hvornår du skal stoppe. Før eller siden kan du ikke komme længere og den grænse, skal du ikke presse. Her må du vælge, om du vil købe eller afslutte forhandlingen.

Smil og sig tak

Husk at være venlig og i godt humør, mens du købslår. Hele tiden. Hvis også sælger smiler, når du går, har du ikke betalt for lidt. Smil selv og sig tak for handelen. Husk også at have hjertet med: Lad være med at underbyde fattige mennesker for eksempelvis at spare 15 kroner.