PENSION, OPSPARING, SKATTER, AFGIFTER, DOBBELTBESKATNINGSAFTALE, PENSION, MED, LØBENDE, UDBETALING

Pensionsdrømme brister for mange

Flag ARTIKEL 29-06-07 ~4 minutters læsning · 809 ord

Mellem 600 og 800 danske pensionister er de senere år flyttet til Spanien og Frankrig årligt og tallet er steget meget kraftigt. Men nu vil det formentlig falde, eller i hvert tage betydeligt af. Eller også vil trafikken flytte til andre lande.

Det vurderer direktør Michael Nielsen fra Care Udland, der er specialiseret i at rådgive danskere, som flytter til udlandet.

Årsagen er, at et bredt politisk flertal i Folketinget nu trækker tæppet væk under stort set alle skattefordele ved at flytte fra Danmark til Frankrig eller Spanien. Det sker som en direkte udløber af en dom ved EF-Domstolen, som for nylig åbnede for skattefradrag for indskud hos udenlandske pensionsselskaber.

Det gør det nemmere at slippe uden for de danske skatter med mindre reglernes ændres.

Alene skatten på pensionsafkast har de senere år givet flere penge til statskassen end top- og mellemskatten tilsammen, og næsten lige så meget som den bundskat på 5,5 procent, som stort set alle danskere i dag betaler.

37 milliarder kroner høstede staten i 2005 på de 15 procent, der skal betales af al pensionsafkast i Danmark. For 2006 ventes samme skat at klinge med mere end 30 milliarder kroner i statskassen.

Går glip af millioner

Dertil kommer de høje skatter, som pålægges pensioner, når de kommer til udbetaling. Både livrenter og ratepensioner beskattes som almindelig indkomst og dermed med op til 60 procent. Også de indtægter er i fare for at smuldre væk, hvis regeringen ikke griber ind med nye regler og stramninger af den ene eller anden slags.

Skatteministeriet anslår, at man i øjeblikket går glip af et trecifret millionbeløb årligt fra de tusindvis af danskere, der har taget danske ratepensioner med til udlandet, og som er trukket fra i den danske skat, før de flyttede.

Rejser man således til Frankrig eller Spanien med disse pensioner, har man kunnet slippe langt billigere og i visse optimale tilfælde med stort set ikke at betale skat.

Michael Nielsen fra Care Udland mener, at de nye regler vender op og ned på meget. Et af de områder, der hurtigt vil blive påvirket, er danskernes boligkøb i udlandet.

»Skal man betale fuld skat i Danmark, hvis man bosætter sig i Frankrig eller Spanien, vil langt færre have råd til at flytte sydpå og købe dyre boliger. Folk vil i stedet købe en mindre lejlighed og næppe flytte permanent til Spanien eller Frankrig. Det vil nemlig ikke kunne betale sig, fordi man så både skal betale skat i Danmark og sygeforsikringer i Frankrig, der let kan koste otte procent af hele ens løn,« siger Michael Nielsen.

Det mest opsigtsvækkende i den nye aftale er, at skatteminister Kristian Jensen (V) får en bemyndigelse til at opsige de 50 år gamle såkaldte dobbeltbeskatningsaftaler Danmark har med Frankrig og Spanien.

Det er, hvis Frankrig og Spanien ikke selv vil give Danmark ret til at beskatte de pensioner, som er trukket fra i dansk skat, at Danmark nu truer med at opsige de gamle aftaler, der blev indgået i 1957 og som skal hindre, at man kommer til at betale skat to lande på samme tid.

Vil vække opsigt

Professor i skatteret på Copenhagen Business School, Niels Winter-Sørensen, mener, at Folketinget tager et meget stort skridt, når de nu truer med at opsige disse dobbeltbeskatningsaftaler med Frankrig og Spanien.

»Det vil utvivlsomt vække stor opsigt også uden for landets grænser, hvis de bliver opsagt uden at indgå en nye aftaler,« siger Niels Winter-Sørensen.

Michael Nielsen mener dog ikke, at regeringen lukker alle huller for at slippe uden om dansk skat på pensioner.

»Der er stadig muligheder i andre lande, eksempelvis Tyrkiet, for at slippe for den høje danske skat, hvis man har de rette pensioner og gør det på den rigtige måde,« siger han.

Så meget skal der betales

Eksempel 1 - Frankrig

Årlig udbetaling kr. 500.000 fra privat livrente, som enlig pensionist:

Skat med sociale bidrag kr. 42.000.

Eksempel 2 - Frankrig

Årlig udbetaling kr. 1.000.000 fra privat livrente, som enlig pensionist:

Skat med sociale bidrag kr. 120.000.

Eksempel 3 - Frankrig

Årlig udbetaling kr. 500.000 fra arbejdsgiverpension, som enlig pensionist:

Skat med sociale bidrag kr. 100.000.

Eksempel 4 - Frankrig

Årlig udbetaling kr. 1.000.000 fra en arbejdsgiverordning, som enlig pensionist:

Skat med sociale bidrag kr. 300.000.

Eksempel 5 - Spanien

Årlig udbetaling kr. 500.000 fra privat 10 årig ratepension, som enlig pensionist:

Beskatning ca. kr. 2.000.

Eksempel 6 - Spanien

Årlig udbetaling kr. 1.000.000 fra privat 10 årig ratepension, som enlig pensionist:

Beskatning ca. kr. 4.000.

Eksempel 7 - Spanien

Årlig udbetaling kr. 500.000 fra en arbejdsgiverpension, som enlig pensionist:

Beskatning ca. kr. 145.000.

Eksempel 8 - Spanien

Årlig udbetaling kr. 1.000.000 fra en arbejdsgiverpension, som enlig pensionist:

Beskatning ca. kr. 360.000.

Hvis Danmark har beskatningsretten:

Eksempel 9 - Danmark

Årlig udbetaling kr. 500.000

Beskatning udgør kr. 215.000.

Eksempel 10 - Danmark

Årlig udbetaling kr. 1.000.000

Beskatning udgør kr. 512.000.