BOLIG, PRAKTISK, BOLIGKØB, GOLF

Portugal – opdagernes land

Flag ARTIKEL 29-11-06 ~3 minutters læsning · 526 ord

Portugal har ingen stor dansk koloni. Ambassaden skønner, at kun omkring 350 danske familier har slået sig permanent ned i landet. Hertil kommer alle de danskere, som har en feriebolig, som de bruger en del af året.

Cand. jur. og ejendomsmægler Ole Jespersen har boet permanent i Portugal i ni år. Inden da havde familien en feriebolig i landet, som blev flittigt brugt. To af hans børn har gået i en international skole i Portugal, og siden familien slog sig ned, har de med Oles egne ord ikke kigget sig tilbage. På spørgsmålet om, hvordan det er at bo i Portugal, er svaret helt klart.

  • Det er virkelig dejligt! Jeg holder indimellem foredrag om Portugal, og jeg plejer at sige, at Portugal er opdagernes land. Det er ikke så typisk et sted at slå sig ned. Man skal have en vis pionerånd og et åbent sind. Man kommer ikke ned til 30.000 andre danskere, så man skal ikke være afhængig af dansk kultur og mad. Her er portugisisk og internationalt. Nyt og anderledes.

At Portugal er ved at blive populært tilskriver Ole især, at landet har Europas bedste klima.

  • Landet ligger ud til Atlanterhavet. Her er fantastiske strande, bølger og ren luft. Her er aldrig for varmt – der er en altid en brise. Det gode vejr betyder også, at man kan spille golf på en af de mange fantastisk golfbaner året rundt. Det er simpelthen golfens mekka.

Portugiserne er ifølge Ole utrolig åbne og venlige. Langt de fleste taler engelsk, fransk eller tysk, så man behøver ikke at kunne sproget for at flytte derned. De senere år er det også blevet langt lettere at komme til landet. Sterling har to ugentlige afgange fra Kastrup og en fra Billund. Dertil kommer charter-afgangene om sommeren og det portugisiske luftfartsselskabs daglige flyvninger.

Ole fremhæver også landets kulturskatte, den lave kriminalitet og den venlige befolkning.

  • Udviklingen er 10-15 år efter Spanien, og derfor har man lært af deres erfaringer og har undgået nogle af deres fejl. De fleste gamle bydele og bygninger er bevaret, og få kilometer oppe i baglandet sidder gamle koner med sorte filthatte og ligner noget fra en helt anden tid. Det er let at komme i kontakt med befolkningen, hvis man selv er lidt udfarende. Tag del i de lokale arrangementer og nationale helligdage. Vær en del af landet i stedet for at holde fast i det danske. Portugiserne er naturligt interesserede i, hvor du kommer fra, og de er som gammel opdagernation ret så velbevandrede i geografien.

Portugal er et velfungerende vestligt demokrati, der er en meget lav kriminalitet, men som i alle Sydeuropæiske lande skal man lige vænne sig til bureaukratiet på de offentlige kontorer.

  • Man skal ikke blive frustreret af det – man skal bare lære at acceptere det som en del af hverdagen. Det er faktisk ikke besværligt at flytte herned, man skal bare sørge for at have de rigtige rådgivere. Utrolig mange glemmer hjernen, når de køber bolig i udlandet, og det skal man naturligvis lade være med. Man skal tænke sig lige så meget om, som hvis man køber bolig i Danmark, slutter Ole, som kan kontaktes via www.irgportugal.com.