Tusindvis af danskere som har feriebolig i udlandet, der er købt efter 2001, vil med meget stor sandsynlighed kunne få store summer retur fra det danske skattevæsen.
En ny dom fra EF-domstolen slår nemlig fast, at Danmark ikke må diskriminere og opkræve højere ejendomsværdiskat af udenlandske boliger end de gør på danske.
Det sker imidlertid i dag, eftersom ejendomsværdiskatten på danske boliger med skattestoppet er låst fast på 2001-niveau plus fem procent eller 2002-niveau. Der tages udgangspunkt i det laveste tal. Men på udenlandske boliger er det handelsprisen, der skal betales ejendomsværdiskat af.
»Det er i strid med EU-rettens regler om kapitalens fri bevægelighed. Man må ikke på denne måde diskriminere borgere, som ønsker at købe boliger i Danmark eller et andet sted,« siger director Karina Hejlesen fra skatteafdelingen hos Grant Thornton.
Hun tilføjer, at der formentlig bliver tale om, at danskere som har købt en udenlandsk feriebolig efter 2001, vil kunne få forskellen mellem de betalte boligskatter, og så de lavere skatter, der tager udgangspunkt i 2001-vurderingen, retur.
»Det kræver, at man spoler handelsprisen på udenlandske ejendomme købt efter 2001 tilbage til prisniveauet på dette tidspunkt. Det er så denne vurdering, der skal betales skat af, og ikke af handelsprisen, som det sker nu,« siger Karina Hejlesen.
Dan »grundejerforening«
Skat ved, at antallet af danskere, som ejer en ejendom i udlandet, er stærkt stigende. I 2005 havde 8.349 personer selvangivet, at de har en ejendom i udlandet. Det tal steg sidste år til omkring 25.000, mener Skat. Men direktør Jan Larsen fra Udvandrerne.dk mener, at tæt ved 70.000 danskere i dag ejer boliger i andre lande, og han opfordrer denne gruppe til at organisere sig og oprette en slags stor grundejerforening.
»For de senere år har der været en stribe sager på dette område, hvor der er blevet strammet op over for danskere der har bolig i udlandet,« siger Jan Larsen. Han tilføjer, at danskere kan bruge deres penge på ferie, flad-skærme og fajance - uden at det beskattes løbende.
»Men er vi så uforsigtige at købe en bolig i udlandet, ja, endda tusindvis af kilometer fra den danske landegrænse, skal der betales skat til Danmark, så længe man lever. Det virker fuldstændig absurd, at staten presser penge ud af boligejere på denne måde,« siger Jan Larsen.
Trecifret millionbet
Også han vurderer, at den danske stat er nødt til at betale penge tilbage til alle de danskere, der har købt en feriebolig i udlandet inden for de sidste år. Det kan påføre staten en trecifret millionbet. Det er nemlig i hele seks år at det danske skattevæsen har opkrævet de ulovlige ejendomsværdiskatter af udenlandske ferieboliger.
Tyske skatteregler
Selve dommen, der blev afsagt i torsdags, handler om tyske skatteregler, men principperne i dommen får direkte konsekvenser i Danmark.
Skat har i sin indsatsplan for 2008 gjort opmærksom på, at det også i år vil have fokus på danskere, som ejer ejendomme i udlandet. Det sker for at finde ud af, om danskere, der har købt en ejendom i udlandet har skrevet det på deres selvangivelse, så der kan foretages en ligning med hensyn til ejendomsværdiskat, lejeindtægter og avance ved boligsalg.
»Vi er i øjeblikket ved at finde ud af, hvordan dommen fra EU eventuelt vil influere på vores indsats over for ejerne af udenlandske ejendomme. Men det er ikke sikkert, at det kommer til at betyde så meget,« siger kontorchef i Skat Susanne Reinholdt.
»Som vi opfatter dommen ændrer den nemlig ikke ved, at man fortsat skal opgive på sin selvangivelse, hvis man ejer en ejendom i udlandet. Det er udelukkende et spørgsmål om beregningen af skatten,« siger Susanne Reinholdt.