UDDANNELSE, FORSKNING, GENERELT

Dansk gymnasium holder skansen på pampassen

Flag 02-03-24 ~2 minutters læsning · 293 ord

Det danske gymnasium Colegio Argentino Danés i den argentinske landsby Micaela Cascallares har været tæt på at lukke.

Landsbyen ligger i et område på den argentinske pampas, 500 km syd-øst for hovedstaden Buenos Aires, hvortil mange danskere udvandrede fra midten af 1800-tallet og frem til 1. Verdenskrig. Den første var Hans Fugl, som kom til området fra Lolland i 1844.

Men de senere år er der blevet færre og færre elever med dansk baggrund på skolen. Derfor kom en lukning på tale, men det blev afværget af en gruppe dansk-argentinere med bl.a. gårdejer Erik Flensborg Rybner i spidsen. De så meget nødigt, at et af de sidste omdrejningspunkter for dansk kultur i området skulle forsvinde.

Så i dag kører skolen fortsat, og den har et elevtal på 100. Med til at holde tallet oppe er blandt andet en ny landbrugsfaglig linie og en skolebus fra Tres Arroyos. Den tilbagelægger hver dag 100 kilometer frem og tilbage med cirka 50 elever ombord. Samtidig betyder skolens overlevelse, at de danske efterkommere i området fortsat kan samles på skolen for at holde den årlige højskoleuge, hvor dansk sprog og kultur bliver pudset af.

Helt så godt er det ikke gået med de danske kirker i området. De mistede i 2016 den sidste dansktalende præst - og må nu klare sig med en luthersk-evangelsk præst fra Tyskland. Det indebærer bl.a. at den danske kirke i Necochea nu holder sine gudstjenester på spansk. Men der bliver stadig sunget salmer på dansk, og byen har fortsat et aktivt dansk foreningsliv.!

Når alt tages i betragtning, går udviklingen ubønhørligt dog i retning af, at det danske sprog stille og roligt forsinvder fra den argentinske pampas. Bl.a. fordi mange af de tilbageværende danskere gifter sig med argentinere, fremgår det af artiklen.

Skribentmail:

Mere info: https://jyllands-posten.dk/rejser/ECE15663390/selvom-vi-ikke-laengere-har-en-dansktalende-praest-er-vi-glade-for-at-vi-kan-bevare-menighederne-og-fortsat-vaere-med-til-at-udbrede-dansk-kultur/