INVESTERING, STATISTIK, AKTIER

Solid appetit på udenlandske aktier

Flag ARTIKEL 20-01-10 ~3 minutters læsning · 620 ord

Danskerne muntrer sig med at købe aktier som aldrig før, og en stadig større del af købene bliver rettet mod udenlandske aktier.

Mængden af udenlandske aktier hos danskerne vokser nu hurtigere end de danske. Langt størstedelen af danskernes aktiebeholdning består stadig af danske selskaber.

Det viser en rundspørge som Berlingske Business har lavet til Danske Bank, Nordea og Nordnet.

Hos Nordea voksede antallet af onlinehandler med udenlandske aktier med 32 procent fra 2008 og til 2009. I samme periode er handlerne med danske aktier vokset med 28 procent. Nogen lunde samme melding lyder fra Danske Bank.

«Der er ingen tvivl om, at danskerne igen har vendt blikket mod aktieverdenen og at udenlandske aktier vinder frem i onlinehandlen. Den ændrede adfærd startede i juni 2009 - og siden da er andelen af udenlandske aktier vokset hurtigst« siger gruppechef Lars-Kristian Olsen fra Danske Bank.

Han påpeger, at når danskerne er på egen hånd i aktiemarkedet søger man især efter store navne og brands, som man kender i forvejen.

«Det får investorerne til at føle sig mere bekvemme ved de pågældende aktiers risiko. Det ser vi blandt andet ved at privatinvestorerne først og fremmest søger mod aktier i Norge efterfulgt af de største børsnoterede selskaber i USA,« siger Lars-Kristian Olsen.

Kombineret strategi

Salgsmanager i IT-virksomheden Crayon a/s Henrik Phillip er en af dem, der slået sig på de udenlandske aktier. Han laver mellem 20 og 30 handler om året.

«Jeg er startet med at investere i de brancher, hvor jeg har et godt kendskab. Det vil sige primært IT- og telebranchen. På de områder er udbuddet langt større i udlandet. Samtidig er nogle af de virksomheder, jeg kender rigtig godt, udenlandske ejede,« siger Henrik Phillipsen.

Han følger en srategi med både at investere direkte i enkelt aktier og samtidig investere via investeringsforeninger.

«Hvis jeg går efter for eksempel Kina, så har jeg i de fleste tilfælde valgt den «lette« metode og er gået via investeringsforeninger, fordi jeg ikke har tiden til at sætte mig ind i hvilke virksomheder, der er interessante i de områder og hvad de står for med hensyn til ledelsen, strategien osv.,« siger Henrik Phillipsen, der understreger, at det koster ekstra sved at sætte sine penge i de udenlandske aktier.

«Hvis man skal handle seriøst, bør man sætte sig ind i de virksomheder, man vil investere sine penge i, og det tager tid, når det drejer sig om udenlandske aktier. Både at finde informationen, men også at det meste er på engelsk, hvor der kan være mange branche termer, man ikke umiddelbart kender,« siger Henrik Phillipsen.

Fordele og ulemper

Hos onlinemægleren Nordnet er det omkring en tredjedel af danskernes aktiehandler, der er rettet mod udenlandske aktier. Samtidig viser Nordnets undersøgelser, at danskerne er det folkefærd i Norden, som har mest appetit på at gå efter aktier fra andre markeder end ens eget.

Det er en fordel, fordi det giver mulighed for en langt større spredning af ens portefølje. Både branchemæssigt og geografisk, fremhæver Max Gandrup fra Nordnet.

«Omvendt er ulempen, at det er dyrere at handle udenlandske aktier, hvis man handler i en almindelig bank. Både når det gælder kurtage og endnu mere vigtigt omkostninger i forbindelse med valutaveksling,« siger Max Gandrup.

For stor risiko

Det er seniorstrateg i Nordea Henrik Drusebjerg enig i. Han mener dog stadig, at danskerne burde investere endnu mere i udenlandske aktier, end de gør. De private investorer påtager sig en alt for stor risiko, fordi de stadig har for mange danske aktier.

«Det er dyrere og mere besværligt at investere i udenlandske aktier. Men det større tab, man risikerer få ved at have alt for mange danske aktier i porteføljen, overstiger langt de højere omkostninger ved at købe de udenlandske aktier,« siger Henrik Drusebjerg.