INVESTERING, ØKONOMI, AKTIER

Udenlandske aktier ædes op af gebyrer

Flag 28-04-08 ~2 minutters læsning · 246 ord

De samlede omkostninger og gebyrer kan løbe op i mere end halvdelen af det samlede udbytte, når danskere invester i udenlandske aktier gennem deres bank.

Dagbladet Børsen har lavet en beregning af omkostningerne ved at købe europæiske aktier for DKK 100.000 og sælge dem igen et år senere, efter at kursen er steget otte pct., og de har givet et udbytte på to pct. Det samlede udbytte bliver ifølge beregningen på DKK 7532,20, men så har der undervejs været omkostninger og gebyrer på i alt DKK 4367,90 - eller over halvdelen af udbyttet.

Beregningen bygger på, at kurtagen ved både køb og salg er 0,75 pct af kursværdien., mens valutagebyret ved både køb og salt er 0,30 pct. Dertil kommer et depotgebyr på 0,2 pct. og den danske pensionsafkastningsskat (PAL) på 15 pct.

Størstedelen af omkostningerne er dog skjult for brugeren. Bl.a. fremgår valutakursgebyrerne og de udenlandske depotgebyrer ikke direkte. På bankernes handelsnotaer oplyses således kun kurtagen, og det er under al kritik, mener Carsten Holdum, der er økonom i Forbrugerrådet. Han mener, at bankerne bør følge de nye såkaldte MiFID-regler for investeringsrådgivning. De siger, at alle omkostninger skal oplyses til kunden ved handel med udenlandske aktier.

Dertil kommer, at kurtagen er lavt sat i Børsens regneeksempel. Jyske Bank tager f.eks. det dobbelte, 1,5 pct. af kursværdien, mens Nordea, Danske Bank og Sydbank beregner sig 1 pct. for ulejligheden.

Også Dansk Aktionærforening opfordrer ifølge artiklen bankerne til at spille med meget mere åbne kort på området.

Skribentmail: