VIRKSOMHED, ØKONOMI, ENERGI

Her er energipriserne halveret på 6 år

Flag 02-05-14 ~2 minutters læsning · 254 ord

Mens energipriserne i Europa ligger på samme niveau som for seks år siden, så er prisen på energi faldet til under det halve i USA i den samme periode. Det fremgår af en analyse fra organisationen Dansk Energi.

Den store forskel i prisudviklingen skyldes, at amerikanerne vælter i skifergas og -olie, og det får nu danske virksomheder til at etablere sig på den anden side af Atlanterhavet. En af dem er miljøteknologivirksomheden Genan, som meget snart åbner verdens største genbrugsvirksomhed for dæk i Houston, Texas. Her vil virksomheden separere brugte dæk i bestanddelene gummi, stål og tekstil, og det er en proces, der sluger meget energi. Helt nøjagtigt 40 mio. kilowatttimer om året.

Ifølge Bent A. Nielsen, formand for Genan, sparer virksomheden 61 pct. på energiregningen ved at etablere anlægget i USA frem for i Europa. Besparelsen på energiregningen er ikke den eneste forklaring på, at anlægget er kommet til at ligge i USA. Men forskellen på energipriserne har haft stor betydning for beslutningen om at etablere sig i USA.

Samme vej er det gået for Fermentationexperts A/S, der bl.a. fremstiller vådfoder til svin. Den sydjyske virksomhed regner med at åbne et demonstrationsanlæg i South Dakota, og mindst 10 amerikanske produktionsanlæg er allerede i støbeskeen.

Vores beregninger viser, at energien udgør 25 pct. af vores udgifter i Danmark, mens de kun fylder 7-8 pct. i USA, fortæller firmaets direktør, Jens Legarth.

Yderligere to energitunge danske virksomheder er på vej til at etablere produktion i USA, oplyser Carsten Rosendahl, Eksportrådets repræsentant i Atlanta, ifølge artiklen.

Skribentmail: