GENERELLE, FORHOLD, GENERELT, BÅDE, STEMMERET

Update fra Thailand

Flag 28-11-08 ~4 minutters læsning · 846 ord

Hej alle,

Hermed en update fra Thailand efter et par turbulente dage.

Som I alle har set på nyhederne er begge lufthavne her i Bangkok lukket. Det er dog vigtigt at understrege at alt er roligt i byen og der ikke er stører fare forbundet med at være her nu end tidligere, så risikoen for at komme til skade er på ingen måde ændret over de sidste dage. I de områder i central Thailand hvor O.I. er aktiv er alt roligt og livet går videre i både Hua Hin og Rayong som om intet var hent.

De nuværende begivenheder får ikke betydning for dem af jer der er nuværende eller kommende husejere i Thailand. Så det bedste jeg kan anbefale er at følge med i pressen og vente på at situationen er løst formentlig i løbet af et par dage. Vi jo kongens fødselsdag d. 5. dec. og der er ikke mange der tror på at konflikten ikke er løst længe inden da.

Det er klart at det er irriterende for en forretning som O.I. at dette sker i Thailand lige som vores højsæson skulle til at begynde, men det viser bare at PAD (peoples alliance for democracy) som er dem der står bag demonstrationerne er velorganiserede og ved hvad de gør. De ønsker at ramme turistindustrien og landet hårdest muligt på økonomien for at få deres krav igennem. Om det lykkedes vil tiden kun kunne vise.

Der er her kl. 21.30 netop afsluttet et pressemøde fra den Thailandske PM som udtaler at han ikke ønsker at træde tilbage på baggrund af de demonstrationer og han har udstedt at «varsel» til demonstranterne om at rømme lufthavnen med det samme. På den anden side udtaler PAD at det vil de ikke gøre, så der er meget store chancer for at vi får billeder på skærmen indenfor det næste døgn der kommer til at vise demonstranterne blive fjernet med magt. Dette er ikke værre end når politiet i KBH kører ”hollændervognene” i stilling på Vestrebro men når det sker her vil det bare få lidt mere omtale…

Hvem har ret??

Der er jo altid mindst 2 sider af en sag, men det er for os der bor og arbejder i Thailand, og som ellers følger lidt med i det politiske liv og samfundet som helhed, vanskeligt at finde sympati for den måde PAD gør dette på. Det er fint nok at de har nogle holdninger som de ikke deler med regeringen som er lovligt og demokratisk valgt, men så burde de agere politisk og ikke forsøge at ødelægge en turist industrien sådan som vi ser dem gøre og derved skade den alm. thai.

PAD står for «people’s alliance for democracy». Det tragikomiske i dette er at PAD ikke forstår basale demokratiske spilleregler som at der skal 51% til et flertal… PAD mener i ramme alvor at denne grænse skal op til ca. 75% for at de også skal have en chance da deres modstander (regeringen) har for mange sæder i parlamentet som PAD siger de har købt stemmer i de fattige landområder i nord og nordøst. J Det er muligt at det kan lade sig gøre at købe stemmer her i landet langt væk fra den europæiske måde at tænke og agere på, men at PAD mener at dette skal udjævnes ved at hæve grænsen for hvor et flertal er holder ikke… PAD har også forsøgt sig med en anden model og det er at de folk der stemmer i nord og nordøst er for dumme (ikke uddannet nok) og derfor ikke skal have stemmeret eller deres stemmer ikke skal tælle så meget som stemmerne i Bangkok. – Prøv at tænke tanken at en stemme fra f.eks. det vestlige Jylland kun skulle være det halve værd af en stemme fra KBH (eller omvendt) når der var valg i Danmark! Et sådant forslag ville nok ikke få meget medvind og det har det da heller ikke her i landet.

På den korte bane ville det nok være OK at regeringen trådte tilbage og udskrev nyvalg. Der er næsten statsgaranti for at de ville vinde igen så det kunne de godt gøre, men så er problemet med PAD jo ikke løst og næste år når turistsæsonen skal til at begynde kan de gøre det samme igen som de gør nu. På baggrund af dette er vi mange som håber på at regeringen virkelig får taget tyren ved hornene og får banket lidt demokratiske spilleregler ind i PAD som i øvrigt styres af meget velhavende Bangkok thai’er og ikke er af den menige mand som de gerne vil få det til at se ud som om. Faktisk er mange at de demonstranter I ser på TV betalt THB 200 pr dag for at stille op. Ja det er ikke helt som i Danmark det her.

Ellers håber jeg alt er vel i det danske og I ikke fryser for meget. Jeg glæder mig meget til at hilse på dem af jer der er på vej ned på juleferie eller i starten af det nye år.

De bedste hilsener

Flemming Bo Sørensen

Skribentmail: