BOLIG, KØB, SALG, GRUNDE, JORD, VILLAER

Xpert-svar om køb af hus og grund

Flag UDLANDSXPERTERNE 29-07-10 ~3 minutters læsning · 598 ord

Hej Linea,

Tak for dit spørgsmål som kan besvares meget nemt da det er helt sort & hvidt hvad der er rigtigt og lovligt i den situation I står i.

Mit bedste råd til jer er at I skal lease jorden da det jvf thai lov er ulovligt at lave firmaer med det ene formål at eje jord. Jeg ejer selv en række firmaer der ejer jord, men da disse firmaers formål er at udvikle jorden, udstykke den og bygge på den er disse lovlige. Med andre ord er der stor forskel på om man via et (thai)firma ejer jord som privat eller som erhverv i Thailand.

Desuden må såfremt I ville vælge at lave et firma måtte imødese ikke ubetydelige årlige omkostninger samt risikoen for at noget kan gå galt i forhold til ejerskab osv.

Det eneste rigtige er at lave en leasehold på 30 år på det omtalte jordstykke. Denne leasehold kan forlænges op til 60 år og videre op til 90 år. Det er dog meget vigtigt at der ligger en ordentlig kontrakt til grund for jeres leasehold. De kontrakter vi bruger tager højde for arvinger, forlængelser, videresalg osv og det er vigtigt at I også sørger for at jeres kontrakter gør det samme.

Sørg for at der er aftalt et beløb for at forlænge. F.eks

THB 10,000 efter 30 år og THB 30,000 efter 60 år. Ikke at disse beløb nogensinde skal opkræves men for at sikre jer imod at en lessor kan blive grådig og forlange mere end der allerede er betalt. Dernæst skal I sikre jer at I kan sælge jorden til hvem I vil når I vil… Dette er vigtigt da det er set før at projekter (lessor) forlanger penge (%) ved videresalg. Dette er useriøst og kun et forsøg på at stjæle at folks værdistigning.

Slutteligt kan jeg sige at laver I tingene rigtigt bliver jeres leasehold tinglyst på nøjagtig samme måde som i Danmark og den kan IKKE opsiges før tid. Faktisk kan I jo ved et salg inden udløb (eller efter 5 år - 29 år- 89 år eller noget andet) sælge jorden til en af jer udpeget person/ selskab og på den måde starter I en ny leasehold periode forfra, så egentlig kan man sige at Leasehold, hvis man laver de rigtige og lovformelige dokumenter, er uendelig.

Til allersidst bør I også huske at kigge på hvem lessor er. Er det en privat Thai kan I risikere at få problemer ved dødsfald hos lessor. Hvis arvingerne hos lessor modsætter sig at forlænge / lave ejerskifte osv er det sandsynligt at I ender i en tidskrævende retssag med lessor. Er lessor derimod et firma som ejer jorden er I anderledes sikret og dødsfald og ligende vil ikke have betydning for det firmas forpligtelser. Så anbefalinger herfra er altid at handle med et firma/ virksomhed og ikke med private lodsejere.

God fornøjelse med at selvbygge i Thailand. Husk på at værdistigning altid er større såfremt man vælger at købe i et eksisterende projekt og det er ikke så nemt som nogle tror at byggestyre privat husbyggeri så vær sikker på I har undersøgt forholdene til bunds og har styr på de nødvendige tilladelser. Tit og ofte har man mere ud af at betale et firma der ikke laver andet (et projekt) for at bygge sig sit hus. Det koster måske en lille smule mere, men hovedpinen er tilgengæld så meget mindre og en evt højere pris hentes på en bedre værdiforøgelse end hvis man selv bygger et tilfældigt sted uden security, opsyn osv…

De bedste hilsener

Flemming Bo Sørensen

Skribentmail: