BOLIG, ØKONOMI, FOLKEPENSION

Mange danskere kan kvitte jobbet som 50-årige

Flag ARTIKEL 19-08-06 ~4 minutters læsning · 788 ord

Det er i dag muligt for helt almindelige danskere omkring de 50 år, at kvitte jobbet, og nyde livet i sol og varme - uden at løfte en finger.

Masser af danskere drømmer om at bosætte sig i et ferieparadis med palmer, hvide sandstrande og azurblåt hav, og den drøm kan faktisk realiseres for meget store grupper herhjemme.

Det viser beregninger, som Berlingske Business har udarbejdet i samarbejde med BG Bank.

Konkret er der regnet på, hvor mange penge, man skal have sparet op for at kunne holde op med at arbejde, som enten 50, 55 eller 60-årig, og flytte til eksempelvis Thailand, eller tilsvarende sted, hvor man kan leve for forholdsvis små penge. I regnestykket er der ikke taget højde for eventuel sundhedsforsikring.

Beregningerne bygger på en forudsætning om, at man enten allerede har bygget en vis pensionsformue op, som man kan leve af fra og med man bliver 65 år, eller at man til den tid må nøjes med folkepension, ATP og SP-penge.

Det er derfor alene tiden frem til det 65. år, der skal finansieres. Altså eksempelvis 15 år, hvis man ønsker at holde op med at arbejde som 50-årig.

Der er også sat 1,5 millioner kroner af til køb af bolig. For de penge kan man i Thailand købe en stor villa med havudsigt.

Realiser drømmen

Udregningen viser, at meget store grupper herhjemme med friværdi i boligen, store pensionsordninger, og anden opsparing andre steder, har mulighed for at realisere drømmen om et arbejdsfrit liv på en eksotisk tropeø.

Ønsker man eksempelvis at holde op med at arbejde som 55-årig, og skal man have 10.000 kroner om måneden til forbrug, så skal man »bare« have en opsparing på 2,7 millioner kroner, hvoraf de 1,5 millioner kroner så går til køb af en bolig.

For 10.000 kroner om måneden, kan man leve som en fyrste i Thailand, og kan man nøjes med 5.000 kroner om måneden, er det nok at have en formue på et par millioner kroner som 55-årig.

Et par millioner kroner er selvsagt mange penge, men den gennemsnitlige friværdi i et hus på Frederiksberg eller Gentofte er for tiden oppe over 2,5 millioner kroner.

Mange steder i Nordsjælland er den over 1,5 millioner kroner. Dertil kommer, at mange har sommerhuse eller anden opsparing, så det er en ganske betydelig del af boligejere over 50 år for hvem en arbejdsfri udflytning er en realistisk mulighed.

De faste udgifter i Thailand er forbløffende lave. Gode boliger kan fås fra 500.000 kroner og opefter. Vand koster omkring fem kroner om måneden, og el kun 60 øre per kilowatt, hvilket er under halv pris i forhold til Danmark. Varmeudgifter kan man glemme alt om i det tropiske klima. Mad på restauranter i Thailand er ofte langt billigere, end i supermarkedet herhjemme.

Det er også nemt at leje sin bolig ud, når den ikke benyttes og for omkring 100 kroner om måneden kan man tilmed få en vagtordning på boligen.

Spanien var engang det store sted, hvor danskere flyttede til at for nyde livet, Men nu er blandt andet Thailand et af danskernes drømmelande.

Der findes tilmed en del danskere, som har boet flere år i Spanien, der nu synes at leveomkostningerne er blevet for høje, og derfor flytter til Thailand.

Folkepension flytter med

Cheføkonom i BG Bank, Anne Buchardt siger, at man gerne må tage sin folkepension med til Thailand.

Det gælder dog kun, hvis man har boet i Danmark i 30 år mellem 15 og 65 år. Folkepensionens tillæg kan dog ikke tages med til Thailand, da landet ikke er en del af det såkaldte EØS-område.

»Derimod har Danmark en aftale om social sikring med blandt andet Tyrkiet, Pakistan, Marokko - og fra 2007 også USA. Så til disse må man også gerne medtage folkepensions tillæg,« siger Anne Buchardt.

Den årlig folkepension før tillæg er på 58.032 kroner, og efter skat ved bopæl i Thailand vil der være omkring 50.450 kroner tilbage.

Det svarer til 4.200 kroner om måneden, og for de penge er det muligt at leve et rigtigt godt liv i Thailand.

Anne Buchardt peger så på, at ens pensionsopsparing bliver lavere som følge af ti års mindre opsparing.

»Sparer man eksempelvis løbende ti procent op af en indkomst på 400.000 kroner, bliver ens pensionsformue 443.000 kroner mindre, hvis der mangler ti års indbetaling.«

Anne Buchardt siger at masser af danskere har stor opsparing - enten i banken eller i deres bolig.

»Derfor er det realistisk for mange på 50 år eller mere at flytte til Thailand eller andet billigt land. Har man en opsparing på to millioner kroner, kan man leve godt i ti år i Thailand. En formue på fem millioner kroner kan give 15 år på 1. klasse,« siger Anne Buchardt.