POLITI, KRIMINALITET, JURA, REGLER, MENNESKERETTIGHEDER

80 stokkeslag for en druktur

Flag 02-04-16 ~3 minutters læsning · 467 ord

En ung saudi araber havde netop afsluttet sin sidste eksamen på universitetet, og det blev fejret efter alle kunstens regler med en våd tur i byen sammen med vennerne. Men festen fik en brat ende, for på vej hjem løb han ind i Muttava, som er det religiøse politi i Saudi Arabien.

Næste dag vågnede han op i fængslet, og her fik han et tilbud. Indtagelse af alkohol er strengt forbudt ifølge landets wahabi-variant af islam. Så han kunne blive tiltalt og få en plettet straffeattest oven i sit eksamensbevis. Eller han kunne få 80 stokkeslag.

Saudi araberen, der stadig kæmpede med eftervirkningerne af sin brandert, valgte det sidste. Derefter blev han lagt på fængslets cementgulv med hovedet nedad og armene ud til siden. Hvorpå en Muttava-medarbejder svingede en flere centimeter tyk kæp af bambus 80 gange over hans ryg, altimens bødlen citerede vers fra Koranen og erklærede, at slagene ville drive synden ud af hans krop.

Episoden skete for nogle år siden, men oplevelsen står stadig klart i erindringen hos den nu ikke længere helt så unge saudi araber. Efter afstraffelsen kunne han ikke gå i 14 dage, men slagene virkede stik modsat hensigten. For hvert eneste slag mistede han mere og mere af troen på Allah. Hvis der findes en gud, vil han ikke lade dette ske, tænkte han.

Alkohol er ikke blot kriminelt i det arabiske ørkenland. Det er en decideret synd - og desuden tabu. Ikke desto mindre drikker mange saudi arabere alkohol. Det smugles ind i landet i store mængder af karteller, som score4r kassen på at sælge f.eks. Johnny Walker Black Label til DKK 2200 flasken.

De 80 piskeslag fik heller ikke artiklens hovedperson til at holde sig fra alkohol. Og han er siden blevet taget to gange mere for at drikke alkohol.

I modsætning til første gang har gentagelserne ikke haft nogensomhelst konsekvenser for saudi araberen. I mellemtiden var han nemlig blevet en del af landets elite, og så blev det lille problem fikset med en opringning til en bekendt med forbindelserne i orden. Wasta hedder det, når saudi arabere bruger deres status til at slippe uden om gældende regler.

Hovedpersonens kone har også oplevet at blive arresteret for at drikke alkohol. Men hun slap for straf, da manden mødte op på politistationen og svor, at han ville banke hende og skilles fra hende, når de kom hjem.

Konen fik dog aldrig bank, og det saudi arabiske ægtepar lever sammen den dag i dag.

Som saudi arabere er vi tvunget til at leve et dobbeltliv, hvor vi udadtil er gode muslimer og støtter af kongefamilien. Men indadtil lever vi, som vi har lyst. Kongefamilien misbruger blot islam til at holde befolkningen nede, lyder det fra den straffede, men nu magtfulde saudi araber, som ikke ønsker sit navn frem i artiklen.

Skribentmail: