KULTUR, FRITID, JURA, REGLER, MENNESKERETTIGHEDER

Blogger får i dag endnu 50 piskeslag for sine ytringer

Flag 16-01-15 ~2 minutters læsning · 244 ord

Hvis du f.eks. overvejer at blive udstationeret i Saudi Arabien, skal du ikke forvente at komme til et land med almindelige frihedsrettigheder. Bare spørg Raif Badawi. Ment vent hellere til i morgen. I dag er den saudiske menneskerettighedsaktivist travlt optaget af at lægge ryg til endnu 50 piskeslag, fordi han ifølge landets styre har fornærmet islam på sin blog.

Piskeslagene falder ved siden af Al-Juffali-moskeen i Jeddah på en plads, som også kaldes Chop-Chop Square - på grund af de mange halshugninger, der også sker på stedet.

Sidste fredag fik Raif Badawi de første 50 af slagsen, og han er først færdig, når han når de 1000. Desuden består straffen af fængsel, som han allerede har tilbragt 2 12 år i på grund af sine ytringer. Bloggen blev åbnet i 2008, og her har saudi araberen forsøgt at skabe debat om de religiøse og politiske forhold i landet, hvor den centrale magt ligger hos en kongefamilie.

Badawi bliver udelukkende straffet for at have udnyttet sin ytringsfrihed på fredelig vis, lyder kommentaren fra Sarah Leah Whitson, der er direktør for Mellemøsten og Nordafrika i organisationen Human Rights Watch.

Den 12-1-15 - få dage efter de første piskeslag til Badawi - valgte styret at idømme Waleed Abu al-Khair, en anden aktivist, 15 års fængsel med den begrundelse, at han driver et netværk, som overvåger menneskerettighederne i landet. Endnu 11 andre aktivister er dømt til lange fængselssraffe, oplyser organisationen Saudi Civil Political Rights Association (ACPRA) ifølge artiklen.

Skribentmail: