UDDANNELSE, FORSKNING, GENERELT, BÅDE, ENERGI, MILJØ

Vedvarende energiformer højt på dagsordenen i Portugal

Flag 17-11-08 ~2 minutters læsning · 255 ord

Lang kyststrækning til Atlanten samt masser af sol og blæst har givet Portugal gode muligheder for at gå i front med at udnytte vedvarende energi.

Da landet samtidig hverken har olie- eller gas i undergrunden, har regeringen valgt at prioritere vedvarende energi særdeles højt.

For nyligt blev verdens første bølgeenergipark sat i drift ud for Nordportugals kyst og verdens største solfangeranlæg lå indtil for nyligt også i Portugal, indtil det i sommeren 2008 blev overgået i størrelse af et anlæg i Californien.

Portugals største børsnoterede virksomhed EDP (Energias de Portugal) er én af de helt store aktører inden for vindenergi og ejer store vindmølleparker i både Frankrig, Spanien, Polen og USA. EDP er i øvrigt én af den danske vindmølleproducent Vestas store kunder.

Det er rigtigt set af Portugal at koncentrere store kræfter i at udvikle og anvende vedvarende energi. Økonomisk set er Portugal endnu i den europæiske 2. division, og landets traditionelle produktionsvirksomheder inden for eksempelvis sko- og tekstilområdet kan ikke længere prismæssigt klare sig i konkurrencen med lavtlønslande i østen.

For Portugal er vedvarende energi derfor ikke kun et spørgsmål om forsyningssikkerhed, men også en højteknologisk niche med potentiale til at sikre fremtiden for landet.

I sommeren 2008 udgav de velrenommerede amerikanske universiteter Yale og Columbia en rapport over miljø-politik og miljømæssige resultater i verdens lande.

Portugal opnåede en flot 18. plads set i forhold til landets økonomiske formåen. Danmark blev nummer 26 og USA nummer 39. Schweiz, Norge og Sverige var de miljømæssigt bedst placerede ud af de i alt 149 lande.

Skribentmail:

Mere info: http://www.portugalnyt.dk/tags/vedvarende+energi/default.aspx