KULTUR, FRITID, GENERELT, LEDELSE

Portugals kendteste julemarked

Flag 09-12-08 ~2 minutters læsning · 246 ord

En stor del af byen Óbidos’ befolkning deltager i forberedelserne og afholdelsen af middelalderbyens årlige stort anlagte julemarked omkring 80 kilometer nord for Lissabon.

Óbidos Vila Natal, som direkte oversat betyder Óbidos juleby, er et udstyrsstykke af format, der hvert år tiltrækker over 100.000 gæster.

Omgivelserne er meget specielle idet middelalderbyen Óbidos har Portugals måske bedst bevarede bymur, og stedet er derfor allerede inden der pyntes til jul som taget ud af et eventyr.

I Portugal bliver der gjort meget ud af at opstille presépio. De findes til jul i mange private hjem, men også på offentlige steder og endda i rundkørsler. Presépio er et stemningsbillede med figurer fra Kristi fødsel. Det vil i Portugal naturligvis sige Jesusbarnet og Jomfru Maria, men også de vise mænd, køer og får indgår som regel i de meget kunstfærdigt opstillede scenerier.

Portugal er i øvrigt berømt for «konkurrencen» mellem Porto og Lissabon om at have det højeste juletræ. I 2008 står det højeste træ i Lissabon og måler 44 meter. Normalt kan det højeste juletræ i Portugal nå op på over 70 meter, men i år har juletræet i Lissabon fået ny placering tættere på lufthavnen og kan derfor ikke være højere uden at forstyrre flytrafikken.

Er man i Lissabon i december 2008 med børn, er det værd at opleve Natal na Europa, som er en velgørende udstilling om jul i Europa af og med 23 ambassader herunder den danske i EU’s nye bygning ved metro-stationene Cais de Sodré.

Skribentmail:

Mere info: http://www.portugalnyt.dk/blogs/nytfraportugal/archive/2008/11/29/julemarked-i-p