VIRKSOMHED, ØKONOMI, LØN, ARBEJDSFORHOLD

Her er lønnen 1/3 af Kinas mindsteløn

Flag 28-02-13 ~2 minutters læsning · 252 ord

Hvis lønnen efterhånden er belvet for høj til at drive virksomhed i Kina, så kan nabostaten Nordkorea være et alternativ. Selv om den kommunistiske diktaturstat bestemt ikke brillerer med sin gæstfrihed, så råder den over et tilgængeligt industriområde 30 kilometer fra grænsen til Sydkorea.

Kaesong Industrial Complex hedder området, hvor der er ansat 40.000 nordkoreanske arbejdere plus et antal sydkoreanske ingeniører, som hver dag fragtes ind i landet med blåhvide busser. Her blev der omsat for DKK 1,9 mia. i 2010, og i 2012 oplevede området en vækst på 17,5 pct.

Lønniveauet ligger på 13 af Kinas - vel at mærke af den kinesiske mindsteløn. Men i forhold til Nordkorea ligger lønnen på et acceptabel niveau, fortæller senior-forsker og Asien-kender Geir Helgesen, der har besøgt området tre gange.

Kaesong rummer p.t. 120 små og mellemstore virksomheder, og de kommer først og fremmest fra Sydkorea og Tyskland. 71 af virksomhederne er beskæftiget inden for fremstilling af tekstiler, mens 29 gør sig inden for metal og maskineri. Fire producerer køkkengrej, mens tre laver elektronisk halvfabrikata.

Kapitalismen i Kaesong ligger ikke umiddelbart til højrebenet for det kommunistiske regime i Nordkorea, men lønnen på p.t. DKK 263 mio. om året til de nordkoreanske arbejdere er med til at redde regimet fra økonomisk kollaps. Derfor har områdets virksomheder endda haft mulighed for at låne penge til lav rente.

Desuden har den nordkoreanske stat endnu større planer med området. Kaesong Industrial Complex er dimensioneret til at rumme 1000 virksomheder med til sammen 700.000 medarbejdere, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: