VIRKSOMHED, ØKONOMI, LØN, ARBEJDSFORHOLD

Ingeniører til 1/8 pris

Flag 08-06-11 ~2 minutters læsning · 295 ord

I Pakistan kan du hyre otte ingeniører til den samme løn, som det koster at have en enkelt i Danmark. Det kan være en overvejelse værd, hvis du ejer en virksomhed og har brug for højtuddannet teknisk ekspertise.

En pakistansk bachelor i computervidenskab skal således have DKK 6890 om måneden i løn, og ferien begrænser sig til to uger om året. Den pågældende medarbejder slipper dog med at betale DKK 530 - lige knap 8 pct. - i skat, så han eller hun har DKK 6360 til sig selv om måneden.

Pakistan har de billigste ingeniører blandt de seks lande, som sammenlignes i artiklen.

De dyreste af slagsen findes i Danmark, hvor en civilingeniør med bygning som speciale skal have DKK 52.000 om måneden inkl. pensionsbidrag. Den danske ingeniør skal have seks ugers ferie om året, og efter skat har vedkommende DKK 26.000 til sig selv om måneden, når skattefar har snuppet halvdelen.

Til sammenligning skal en ingeniør i Sverige og Spanien have henholdsvis DKK 37.800 og DKK 31.000 om måneden.

Lønforskellene - på Danmark og resten af verden - kan aflæses direkte i personaleudviklingen i den danske ingeniør-koncern Rambøll. Firmaet har således ansat 600 medarbejdere i Danmark siden årtusindeskiftet - en forøgelse på 32 pct.

I samme periode har firmaet hyret 7400 medarbejdere i sine udenlandske afdelinger, og det svarer til en 75-dobling, idet udgangspunktet var ca. 100 medarbejdere i de udenlandske afdelinger for 10 år siden.

De høje danske lønninger har tvunget Rambøll til at bruge sine medarbejdere i lande som Sverige og England for ikke at tabe i konkurrencen. Forklaringen på det høje lønive i Danmark skal søges i de høje danske indkomstskatter. Skatteprocenterne skal ned, før Rambøll kan sænke sine omkostninger i Danmark, påpeger firmaets direktør, Søren Holm Johansen, ifløge artiklen.

Skribentmail: