OFFENTLIG, ADMINISTRATION, JURA, REGLER, KORRUPTION

Benådninger skaber revolutionsstemning

Flag 28-05-16 ~Et minuts læsning · 171 ord

Det har skabt revolutionsagtig stemning i Makedonien, at landets præsident, Gjorge Ivanov, har valgt at benåde 56 politikere, embedsmænd og forretningsfolk. De er ellers mistænkt for korruption og valgsvindel i stor stil, men nu har de alle fået amnesti «for at overkomme krisen», som præsidentens begrundelse lyder.

Mange af de benåede er tilfældigvis allierede med præsidenten, og det har fået makedonerne til at se rødt. En grønthandler får EUR 200 i bøde, hvis han glemmer at give kunden en kvittering. Men politikere, der stjæler millioner fra staten, bliver benådet, som Xhelai Neziri fra organisationen Scoop Macedonia udtrykker det.

Massebenådningen har fået makedonerne til at gå på gaden for at protestere i en grad, så man taler om Den Farverige Revolution.

USA og EU har begge taget afstand fra benådningerne. Det amerikanske udenrigsministerium mener, at beslutningen beskytter korrupte embedsmænd, samtidig med at det makedonske folk nægtes retfærdighed.

Makedonien har siden 2005 forsøgt at blive optaget i EU, men benådningerne kan gøre det vanskeligere for landet at blive medlem, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: