KULTUR, FRITID, JURA, REGLER, MENNESKERETTIGHEDER

Svensker tvunget til tilståelse på tv

Flag 30-04-16 ~2 minutters læsning · 326 ord

Jeg er villig til at acceptere enhver form for straf. Sådan lød det angrende fra den svenske statsborger Gui Minhai tidligere på året. Men «tilståelsen» faldt ikke i en retssal. Den tonede frem i et 10 minutter langt indslag på China Central Television (CCTV), som er ejet af den kinesiske stat.

Gui Minhai ejer forlaget Mighty Current, som er et Kina-kritisk forlag med adresse i Hong Kong. Han har været forsvundet siden oktober 2015 under mysitiske omstændigheder, og det samme gælder for fire medarbejdere fra hans forlag.

Tidligere har de kinesiske myndigheder pure benægtet, at Gui Minhai var i deres varetægt. Men så dukkede han lige pludselig op i et «eksklusivt interview», som var optaget på kinesisk statstv fra et fængsel. Heraf fremgik, at Gui Minhai en gang har fået en betinget dom i Kina for at have været impliceret i et færdselsuheld, som kostede en ung kvinde livet i byen Ningbo.

I tv-interviewet erkendte Gui Minhai, at han havde overtrådt den betingede dom ved for 12 år siden at flygte ud af Kina. Det var derfor, at han - igen ifølge interviewet - pludselig havde fået lyst til at melde sig igen hos de kinesiske myndigheder, efter at han sidst var set i Thailand.

Gui Minhais «tilståelse» er blot en ud af mange. Inden for de senere år er en lang række kinesere blevet tvunget til at erkende alt på kinesisk statstv. Det falder sammen med, at landets nye leder, præsident Xi Jinping, kritiseres for at køre den hårdeste kurs over for kritikere af systemet i årtier. Ifølge artiklen sammenligner mange endda de nye tv-tilståelser med den form for selvkritik foran store folkemængder, som praktiseredes under formand Mao.

Tv-tilståelserne er udelukkende politisk propaganda. De skyldes, at regeringen har opgivet at vinde sagen i retten. I stedet forsøger regeringen så at retfærdiggøre sig ved at lave sin egen folkedomstol på tv, siger Fu Hualing, der er professor ved Faculty of Law ved University of Hong Kong.

Skribentmail: