INVESTERING, ØKONOMI, MENNESKERETTIGHEDER

I fængsel for at demonstrere mod konkurs

Flag 15-03-16 ~Et minuts læsning · 211 ord

Et ægtepar fra havnebyen Tianjin i Kina kan i den grad tale med om, at én ulykke sjældent kommer alene. Først mistede parret sin investering på i alt DKK 1 mio., da investeringsbørsen Fanya Metal Exchange gik konkurs. Og dernæst blev hustruen fængslet, fordi hun gik i demonstration for at få regeringen til at gøre noget ved sagen.

Fanya hørte hjemme i Yunnan-provinsens hovedstad, Kunming, hvorfra firmaet tilbød småinvestorer at investere i sjældne metaller. Men i sommeren 2015 begyndte luften at sive ud af Kinas mangeårige væksteventyr. Alene i juni og juli mistede landets investorer værdier for DKK 35.000 mia. Aktiekurserne faldt 40 pct., og det trak metal-priserne med ned.

Enden blev, at Fanya gik konkurs, og at firmaets investorer mistede DKK 45 mia.

Da alt gik godt, havde de statskontrollerede tv-kanaler agiteret kraftigt for at skyde penge i metal-firmaet. Derfor mente hustruen Wang Jing, at regeringen måtte tage et ansvar. Det gik hun i demonstrationer for i både Kunming, Shanghai og Beijing, hvor 1000 af andre utilfredse investorer troppede op.

Endnu en demonstration var planlagt til oktober 2015, men så langt nåede den 41-årige bankmedarbejder ikke. Hun blev sammen med en god snes andre arresteret for at forstyrre den offentlige orden, og hun er fortsat fængslet, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: