POLITI, KRIMINALITET, JURA, REGLER, MENNESKERETTIGHEDER

Hundredvis har været igennem en holdningsjustering

Flag 29-06-16 ~Et minuts læsning · 187 ord

Politikere, aktivister og journalister har i hundredvis været indkaldt af det thailandske militær. Ikke for trække i «kongens klær» - men for at gennemgå en såkaldt «holdningsjustering». Det går i al sin enkelthed ud på, at de pågældende personer bliver truet til at opgive deres kritik af landets militærjunta.

Samtidig peger kritikere, som så altså endnu ikke er blevet holdningsjusterede, på, at landets junta bruger reglerne om majestætsfornærmelse til at forfølge politiske modstandere med. Flere har således fået domme på op til 30 års fængsel for at tale eller skrive mindre pænt om landets kongelige overhovede.

Militærets fremfærd falder sammen med, at Thailand er det land i verden, hvor det i løbet af de senere år er gået mest tilbage med borgernes frihedsrettigheder. Det hævder i hvert fald Freedom House, som er en amerikansk orgnisation, der kæmper for demokrati. Vurderingen flugter dog med opfattelsen i Southeast Asian Press Alliance (SEAPA), der konkluderer, at Thailand er gået fra at have en «relativ fri presse» nu at have «meget strenge restriktioner». Dette skifte er sket siden 2014, da militærgeneraler kuppede sig til magten i landet, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: