BOLIG, ØKONOMI, BOLIGKØB

Boligpriser er faldet op til 80 pct.

Flag 07-11-08 ~2 minutters læsning · 226 ord

Priserne på boliger i Kina er faldet på det seneste lige som mange andre steder i verden. I flere byer er boligpriserne ligefrem styrtdykket. Det gælder blandt andet i hovedstaden Beijing, hvor priserne på en bolig er faldet med op til 80 pct. Her har prisfaldene samtidig bragt hele byens ejendomsbranche i vanskeligheder.

Prisfaldene satte ind i august 2008 - næsten samtig med afmatningen i verdensøkonomien. Men hele 2008 har været et dårligt år for det kinesiske boligmarked. Antallet af bolighandler ligger helt nede på en fjerdedel af niveauet i 2007.

De kinesiske ejendomspriser toppede i 2005-07. Siden er det gået ned ad bakke. Der er tale om den første nedtur på det kinesisk boligmarked, siden regeringen åbnede for salg af boliger i slutningen af halvfemserne.

Prisfaldene skyldes blandt andet, at den kinesiske regering har gjort det sværere for banker at låne penge ud til køb af boliger i landet. Dermed håbede regeringen, at den kunne forebygge en begyndende prisboble på det kinesiske boligmarked.

Men politikken lykkedes i virkeligheden for godt, og nu prøver regeringen i stedet at puste liv i ejendomsmarkedet igen. Der er indført lavere udbetaling ved køb af bolig. Desuden er det gjort lettere for landbefolkningen at købe ejendom i visse af storbyerne langs kysten. Det skal altsammen sætte gang i efterspørgslen og bremse faldet i de kinesiske ejendomspriser, fremgår det af radioindslaget.

Skribentmail:

Mere info: http://www.dr.dk/P1/orientering/indslag/2008/11/06/202622.htm