BOLIG, ØKONOMI, BOLIGKØB, BOLIGLEJE, BOLIGSALG, BOLIGUDLEJNING

Huslejer er flerdoblet p.gr.a. invasion af 100.000 russere

Flag 05-02-23 ~2 minutters læsning · 360 ord

Tyrkiet er blevet ramt af en sand invasion af russere, som flygter fra at skulle i militærtjeneste og deltage i invasionen af Ukraine. Russerne flokkes især om Istanbul og Antalya. I begge byer har tilstrømningen sendt boligpriserne mod skyerne. Men Antalya løber med førstepladsen. Her er prisen eksploderet både på leje- og købeboliger.

Sammenlignet med for tre år siden er en bolig i Antalya blevet 2-3 gange dyrere målt i USD. Men den stigning slår slet ikke til for lokale tyrkere, fordi den tyrkiske lira har mistet meget af sin værdi de senere år. Derfor oplever tyrkiske købere, at boligpriserne er steget 5-6 gange, fortæller Ibrahim Cansever fra ejendomsmæglerkæden Tam Nokta Neo.

Antalyas guvernør gjorde i september 2022 op, at antallet af udlændinge er vokset med 177.000 personer i provinsen i løbet af de seneste 2 år. Heraf er de 50.000 russere. Ibrahim Cansever mener dog ifølge artiklen, at antallet af russere i området har rundet de 100.000 i «Lille Rusland» eller «Middelhavets Moskva», som nu er blevet byens tilnavn.

Horden af russere støvsuger blandt andet lejemarkedet i en grad, så lokale tyrkere presses til at flytte uden for byen, hvor boligerne stadig er til at betale. En af de næste i rækken hedder Gul. Hun betaler i øjeblikket en husleje på 5000 tyrkiske lira (YTL) om måneden. Men hendes udlejer har lige varslet en huslejestigning på 140 pct. Hvis ikke hun går med til det, bliver hun smidt på gaden, for udlejeren kan få YTL 20.000 om måneden ved at tage en russer ind.

Konyaalti er allerede blevet den helt store russer-ghetto. Her er russisk i nogle områder blevet hovedsproget på gaden, hvor russerne fylder godt op på stranden med deres barnevogne og i kaffebarerne med deres notebooks.

Mange butikker skilter nu på både russisk og tyrkisk, hvis de da ikke ligefrem udelukkende henvender sig til russere. Det gælder f.eks. de nye specialbutikker, som sælger importerede varer fra hjemlandet eller tilbyder pengeoverførsler fra Rusland.

Det skønnes, at en halv til en hel million russere har taget flugten fra en skæbne som soldat i Ukraine. De har foruden Tyrkiet søgt til bl.a. Georgien, Armenien og Kasakhstan, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: