BOLIG, SKATTER, AFGIFTER, FERIEBOLIGER, PENSION, MED, LØBENDE, UDBETALING

Sælg det danske sommerhus eller få et skattesmæk

Flag 14-11-06 ~2 minutters læsning · 297 ord

Pensionister, som flytter til udlandet, risikerer fortsat at skulle betale skat af deres pension i Danmark, hvis de ejer et sommerhus i Danmark.

Som udgangspunkt slipper man ellers for skattepligten til Danmark, hvis man flytter til udlandet og sørger for ikke at have nogen «bopæl» i Danmark. Det opnåes ved at sælge sin danske bolig eller leje den ud uopsigeligt i mindst tre år.

Danske sommerhuse har ikke tidligere talt med som «bopæl» i Danmark, men en afgørelse i Landsskatteretten mod et dansk ægtepar, der var flyttet til Spanien for at nyde sit otium, vender nu rundt på dette. Ejeren af sommerhuset var mere end 60 år, og vedkommende havde ejet huset i mere end otte år. Så siger den danske planlov, at ejeren må bruge sommerhuset året rundt, og derfor lød afgørelsen, at ægteparret havde bopæl i Danmark og derfor var fuldt skattepligtigt i Danmark.

En anden afgørelse fra skattevæsenet har dog fjernet den fulde skattepligt til Danmark i en lignenden sag om en efterlønsmodtager, der solgte det danske sommerhus til sin kone. Den samme manøvre gennemfører ægteparret fra Spanien nu, og derved ophører mandeens fulde skattepligt til Danmark, fortæller advokat Claes H. Balle, SES Advokatfirma, som har ført parrets sag. Parret skal nu betale 20.000 DKK i tinglysningsafgift, men det er langt bedre end at skulle betale 40 pct. i dansk skat af pensionen, hvor trækprocenten i Spanien er på ni.

Claes H. Balle undrer sig over afgørelsen i Landsskatteretten - og håber, at reglerne nu bliver lavet om. Manden fra ægteparret har jo samme rådighed over det danske sommerhus, selv om huset er solgt til konen. Tidligere var det folks reelle brug af boliger i Danmark, som afgjorde en eventuel dansk skattepligt. Nu er det blevet formaliteter, som afgør det, siger han i artiklen.

Skribentmail: