For få år siden: En af de største drivkræfter i verdensøkonomien. I dag: Ramt af den største krise siden 1930’erne. Sådan er situationen netop nu i Brasilien. Samtidig styrer den person, der mere end nogen anden har ansvaret for at bringe det sydamerikanske land ud af miseren, præsident Dilma Rousseff, mod en rigsretssag efter anklager om at have været involveret i ulovligheder.
Brasilien er det først bogstav i den førhen så kraftfulde betegnelse BRIK-landene, men lige nu ligger landet og roder med økonomisk recession. Fra 2004 til 2010 dansede landet en hektisk økonomisk samba med årlige vækstrater på i gennemsnit 4,5 pct. Men nu danses der baglæns. I år ventes økonomien at skrumpe med mellem 3 og 4 pct., og det spås, at brasilianerne også skal leve med en negativ vækst i 2016.
Samtidig med den økonomiske nedtur kommer flere og flere brasilianske virksomheder i så stort økonomisk uføre, at de ikke kan betale deres banklån. Det betyder, at alle virksomheder, der gør forretninger i landet, skal være ekstra forsigtige og gardere sig.
Af årsager til elendigheden nævnes servicesektoren, som tegner sig for 70 pct. af Brasiliens økonomi. Den lider under en cocktail af lav produktivitet, mangel på kvalificeret arbejdskraft og for høje lønninger, hedder det i artiklen.