VIRKSOMHED, ØKONOMI

Laveste vækst i 50 år

Flag 26-11-15 ~Et minuts læsning · 182 ord

Australien har i en årrække haft så stor økonomisk fremgang, at man taler om «The Wonder Down Under». Men i 2014 og 2015 er væksten faldet til den laveste i 50 år. Den ligger nu på 1,5 pct. om året.

En sådan vækst vil være en glad nyhed for mange eurpæiske lande, men i Australien har de forholdsvis lave vækstrater skabt en nedadgående pykologisk spiral. Australierne føler nærmest, at landet er gået i recession.

Siden år 2000 er Kina gået fra at aftage 5 pct. af Australiens eksport til i dag at aftage 13, og det er især råvarer, som tager turen op til den store nabo mod nord. Kinesernes købelyst har reelt forhindret både finanskrisen og den efterfølgende recession i store dele af verden i overhovedet at ramme det australske kontinent.

Men nu er Australien ved at blive en del af resten af verden på det økonomiske område, fremgår det af artiklen. Priserne på råvarer falder, og det samme gør væksten i Kina. Begge dele trækker nu økonomien ned i kænguruens land, som ifølge OECD også er udfordret af stigende boligpriser.

Skribentmail: