VIRKSOMHED, ØKONOMI, JOBMULIGHEDER

Eneste økonomi med succes i den vestlige verden

Flag 28-01-15 ~Et minuts læsning · 200 ord

Lyspunkterne i vestlig økonomi har været få i en årrække. Men der findes én decideret succeshistorie, og det er ifølge artiklen desværre også det eneste af slagsen i hele OECD, som er den vestlige verdens økonomiske samarbejdsorganisation.

Det store lys i det økonomiske mørke hedder Australien. Men økonomien i f.eks. Europa har stået stille de seneste seks år, så er har økonomien down-under taget et kænguruhop på 16 pct. i den samme periode. Faktisk har Australien ikke haft andet end økonomisk vækst i de seneste to årtier, og landets banker nåede aldrig at få mere end et lille svirp af den verdensomspændende krise.

Årsagen er blandt andet, at Australien langsomt men sikkert har skiftet netop Europa ud med Kina som vigtigste eksportmarked. Lige efter 2. Verdenskrig gik 2 ud af 3 laster til Europa, når Australien eksporterede. I dag går 3 ud af 4 til Asien - og især Kina. Kina og Japan aftager således alene 40 pct. af den australske eksport.

Eksporten fra Australien til Asien omfatter især råvarer som jernmalm, kul, guld, naturgas, olie og kobber. Men også landbrugsvarer som hvede, oksekød og uld ligger i toppen af kataloget med varer, som Autralien sælger flest af til Asien.

Skribentmail: