VIRKSOMHED, STATISTIK, VIRKSOMHEDSETABLERING

10 gange så mange firmaer planlægger udflytning i forhold til hjemflytning

Flag 24-06-13 ~2 minutters læsning · 253 ord

De senere måneder har en række medier haft fokus på, at enkelte danske firmaer er flyttet tilbage til Danmark med deres udenlandske produktion. Men det er en skævvridning af det reelle billede. Langt flere danske virksomheder flytter produktion til udlandet end den modsatte vej, og intet tyder på, at pilen vil skifte retning på kort sigt, påpeger Kim Sundtoft Hald, der er lektor ved Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi på Copenhagen Business School (CBS).

Snarere tværtom viser en undersøgelse, som Berlingske Research har lavet blandt 173 topchefer i store eller mellemstore danske virksomheder. Her angiver 38 pct., at de har konkrete planer om at flytte produktion eller funktioner til udlandet inden for de kommende fem år. Omvendt er det kun 3 pct. af cheferne, der har konkrete planer eller overvejelser om at trække produktion i udlandet tilbage til Danmark.

Danske virksomheder flytter i stigende grad administrative funktioner, it-drift og endda forholdsvis kompleks produktion til udlandet. Mange af dem vælger dog fortsat at beholde f.eks. udviklingsafdelingen og den mest komplekse produktion på dansk jord, fremgår det af artiklen.

Lars-Peter Søbye, koncernchef i rådgivningsfirmaet Cowi, ser heller ikke nogen opbremsning i udflytningen af virksomheder fra Danmark. Selv har han været med til at flytte store dele af Cowis business support til Litauen, ligesom firmaet har sendt dele af sine ingeniørydelser til Indien. Og udflytningen til Litauen og Indien vil fortsætte.

Hvis ikke vi gør det, vil vi miste konkurrenceevne. Og så vil det blive vanskelligt at bevare vores specialister i Danmark, siger Cowi-chefen ifølge artiklen.

Skribentmail:

Mere info: http://www.business.dk/industri/outsourcing-boelgen-er-ustoppelig