VIRKSOMHED, GENERELT

Korruption og dårlige betalere jager firmaer væk

Flag 05-02-13 ~2 minutters læsning · 236 ord

Det arabiske forår har ikke gjort det nemmere for en virksomhed at operere i Mellemøsten. Tværtimod trækker danske virksomheder generelt følehornene til sig i området.

Mange havde regnet med en form for normaltilstand i Mellemøsten oven på revolutionerne, men der er nærmest sket det modsatte. Problemerne med bestikkelse, korruption og manglende betalingsvilje er blot vokset i regionen, lyder meldingen fra danske virksomheder.

Et af dem er ingeniørfirmaet Cowi, som har har været til stede i Mellemøsten siden 1970’erne. Nu har firmaet trukket sig helt ud af Bahrain, og det vil skrue kraftigt ned for aktiviteterne i resten af regionen. Hvem vil operere i et område, hvis ikke man er siker på at få betaling for det, som Cowi-chef Lars-Peter Søbye udtrykker det.

En lignende melding kommer fra Novozymes, som for for fremtiden vil være meget kritisk over for eventuelle projekter i Mellemøsten. Ifølge adm. direktør Steen Riisgaard er det bl.a. korruptionen, der får virksomheden til at holde sig fra ordrer i området.

Hos FLSmidth oplever adm. direktør Jørgen Huno Rasmussen ikke, at det er blevet sværere at drive forretning i Mellemøsten. Men det har altid været både kompliceret og risikofyldt, fortæller han.

I erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI) oplever man også store problemer med korruption og bestikkelse i Mellemøsten. Små og mellemstore er mest udsat for det, og det sker især, når myndighederne bliver involveret i en sag, fortæller DI’s afsætningspoliske konsulent, Christine Jøker Lohmann, ifølge artiklen.

Skribentmail:

Mere info: http://www.business.dk/industri/problemlande-presser-virksomheder