KULTUR, FRITID, STATISTIK, IT, ADVOKATER, EJENDOMSMÆGLERE

Mange blade for danske i udlandet

Flag 15-10-05 ~2 minutters læsning · 239 ord

Ingen kan præcist vide, hvor mange der modtager danske blade og aviser. Den hjemlige presses udlandsoplag er så beskedent, at den kun rammer udedanske dråbevis. Til gengæld udgives der snesevis af titler, der er specielt målrettet danske i udlandet. Der findes en underskov af lokale kirkeblade, klubaviser og foreningsblade, hvoraf nogle udkommer som vinden blæser og kræfterne rækker. I Spanien, Frankrig og Thailand eksisterer desuden gratis annoncemagasiner. I USAs midtvesten udgives den gamle danske emigrantavis Bien. Og fra Danmark udsendes flere abonnementsbetalte blade, som helt eller delvis henvender sig til danske i udlandet.

Antallet af udedanskere, der læser alle disse udgivelser, står imidlertid hen i det uvisse. Kun to af alle disse blade er nemlig underkastet oplagskontrol. Det er Politiken Weekly med et oplag på 4.382 og Nyt fra Danmark (www.nytfradanmark.dk) med 11.503 (begge tal for 2004).

Blandt alle de øvrige udgivelser er der nogle, som end ikke oplyser deres trykoplag, og andre, der puster sig op til imponerende størrelse med bundter af eksemplarer, der slet ikke distribyres til danske i udlandet. I mindst et tilfælde er regulær svindel afsløret. Det var det farvestrålende annoncemagasin Scandinavia In, som angiveligt udkom i 20.000 eksemplarer til danske på Solkysten og i Sydfrankrig. Det viste sig, at der kun blev trykt 500! Således blev banker, ejendomsmæglere, advokater og andre annoncører snydt. Udgiverne Roberto Nielsen og Helle Pia Larsen fik til sidst en bedragerisag på halsen, fordi de heller ikke betalte deres trykkeriregninger.

Skribentmail: