GENERELLE, FORHOLD, STATISTIK, KIRKER

Udedanskerne og deres medier

Flag 15-10-05 ~2 minutters læsning · 388 ord

Der hersker stor usikkerhed både om antallet af udedanskere og om udbredelsen af alle de blade, de tilbydes.

Hvor mange udedanskere er der i verden? Og hvor mange læser egentlig danske medier?

Det første spørgsmål er ingen rigtig i stand til at besvare. Men der er fremsat mange gætterier. Helt hen i vejret er de påstande, der med mellemrum dukker op, om at der alene på Spaniens Costa del Sol bor 100.000 danskere eller at 60.000 danskere har bosat sig i Sydfrankrig. Og lige så tossede er de tal, der vil vide, at 35.000 danskere bor i Argentina eller en million i USA. Måske er der på en given dag i højsæsonen 100.000 danske turister i Fuengirola, og sandsynligvis er der faktisk titusinder af efterkommere af danske udvandrere i Argentina og USA, men det gør dem ikke til udedanske i den forstand, at det er mennesker, som kan læse og tale dansk og som føler en eller anden tilknytning til Danmark, hvad enten de er emigranter, udstationerede eller pensionister.

Andre vurderinger tager udgangspunkt i de officielle udrejsetal fra Danmarks Statstik og rammer også helt ved siden af. For når man alarmeres over, at 20-30.000 mennesker hvert år forlader Danmark og konkluderer, at antallet af udedanske vokser dramatisk, glemmer man for det første, at omtrent lige så mange rejser den anden vej, og for det andet, at tallene både omfatter studerende og andre korttidsudrejste samt alle de udlændinge, der efter et ophold i Danmark rejser hjem igen.

De danske sømands- og udlandskirker (DSUK) har vovet at sætte tallet 450.000 på sin potentielle menighed ude i verden. Det er næppe helt galt, når man medtæller alle dansksindede, der tiltrækkes af DSUKs halvt hundrede kirker, inklusive søfolk, aupair-piger, rejsende og emigranter, for hvem der holdes gudstjenester på engelsk og spansk. I den anden ende af de mere realistiske vurderinger nåede den nu hedengangne danske kortbølgeradio i en analyse frem til 100-125.000 udedanske, defineret som danske statsborgere med permanent bolig ude. I betragtning af at udedanske ikke nødvendigvis er danske statsborgere, er tallet nok højere. På den anden side bør en stor del af kirkens menigheder ikke medregnes, da de enten ikke forstår sproget eller i virkeligheden blot er rejsende i mindre end et år. Formentlig er sandheden, at der er omkring 200-250.000 dansk-sprogede danskere, som bor og lever uden for Danmark.

Skribentmail: