Skat har fået 27.000 danskere til at komme ud af busken og oplyse, at de ejer en feriebolig i udlandet, som der skal betales ejendomsskat af til Danmark.
For et par år siden indledte Skat en sand klapjagt på folk, der ejer bolig i Sverige, Frankrig, Spanien eller andre steder - uden at betale skat af det til Danmark. Kun 8.000 havde, før denne jagt blev indledt, oplyst på deres selvangivelse, at de ejede en udenlandsk feriebolig.
»Men nu er det tal oppe på 35.000. Men vi tror, at der er endnu flere danskere, der har en bolig i udlandet og som derfor burde skrive det på deres selvangivelse,« siger afdelingsleder ved Skat Lars Holte Larsen.
Han tilføjer, at der godt kan være 70.000 herhjemme, som har en feriebolig i udlandet, hvorfor der fortsat er 35.000, som mangler at selvangive det.
»Vi får ikke per automatik oplysninger om det, når folk køber bolig i udlandet. Så det er noget, folk selv skal oplyse på deres selvangivelse. Men der er et øget samarbejde inden for EU på dette område, som med tiden vil gøre det nemmere at finde ud af, om folk ejer boliger i andre EU-lande,« siger Lars Holte Larsen.
Undersøgelse på vej
Lige her og nu har Skat sat jagten på de formodede 35.000 syndere i bero, fordi der er andre opgaver som prioriteres højere.
»Men det betyder ikke, at vi slet ikke kigger på dette område. Vi undersøger jo løbende, om folk betaler det, som de skal, og om selvangivelsen er udfyldt korrekt. Der er også planer om at tage mere fat på området med udenlandske boliger på et senere tidspunkt,« siger Lars Holte Larsen.
Hvis man ejer fast ejendom i udlandet, skal man betale ejendomsværdiskat efter de samme regler, som hvis der er tale om en ejendom i Danmark. Det vil sige, at man skal af med én procent i skat af ejendomsværdier på op til tre millioner kroner. For de dyre boliger skal man betale tre procent i skat af den del af værdien, som overstiger 3,04 mio. kroner. Skattestoppet gælder dog også for udenlandske boliger. Så det er en skønnet handelspris fra 200 002, der danner grundlag for beskatningen.
I visse tilfælde kan man også komme til at betale skat til det land, hvor boligen ligger. Den udenlandske skat kan dog trækkes fra i den danske, men det kræver, at der søges om det.
Hvis man eksempelvis har en bolig i Spanien og skal betale 10.000 kr. i ejendomsværdiskat i Danmark og har betalt 2.000 kr. i ejendomsværdiskat i Spanien, så kan man anmode Skat om at få de 2.000 kr. retur.