En villa med tjenestefolk i Thailand, en hacienda i Brasilien eller en ferielejlighed med indbygget luksus i Dubai.
Danskerne holder sig ikke længere til Europa, når de køber bolig i udlandet. Thailand, Brasilien, Dubai og Florida er blevet de nye investeringsområder. Lande, der ikke bare lokker med dejligt vejr, men også med lave priser.
Når danskerne køber bolig i udlandet, er det ikke blot, fordi det er en god investering. Men det er også, fordi de har en drøm om at få det hele på den fede måde.
»Så hvis man har en lejlighed i byen, er naturen i høj kurs. Og så vil man f.eks. have en luksusvilla i Thailand. En villa, hvor der er masser af service, men som også ligger midt i en naturpark og med udsigt over vandet. Det er det, vi kalder funky holisme,« siger fremtidsforsker Anne Skare Nielsen, Futurenavigator.
Funky holisme er, når man vil have det hele på den fede måde. Når man tager ekstremerne. Så har man en andelsbolig, der ligger ved skoven, køber man selvfølgelig en ejerlejlighed i New
ork.
»Men der er også det element, at man vil ned og have godt vejr,« siger Anne Skare Nielsen.
Derfor er det især lande med middelhavsklima, som er populære for boligkøberne.
»For et par år siden var køb af bolig i udlandet hovedsagelig koncentreret omkring Frankrig og Spanien. Men nu er det spredt på flere lande. I Thailand og i Brasilien kan man f.eks. få en fantastisk bolig for bare en million kr.,« siger Ole Bolvig Hansen.
Han står bag messen »Bolig i udlandet«, der arrangeres tre gange om året, hvor den første i år er i weekenden 8.- 9. marts.
»Mange danskere holder i dag fast ferie i Thailand en gang om året, og derfor er det nærliggende at investere i eget hus eller lejlighed, når priserne alligevel er gode. Det er jo uhyggeligt let og billigt at flyve til fjerne destinationer, så det betyder ikke så meget, om ferieboligen ligger i Dubai eller Brasilien. Det sidste ny er, at man begynder at se efter bolig i USA. Dollaren er jo fantastisk lav, og det er boligpriserne også. Det er primært Florida, der er interesse for,« siger Ole Bolvig Hansen.
Desuden er der med globaliseringen opstået et begreb som mobile mennesker. Det er ikke usædvanligt at studere eller arbejde nogle år i udlandet, ligesom det heller ikke længere er usædvanligt at have en bolig i udlandet. Det er ikke landegrænserne, der tæller. En dansker i København kan føle sig mere tæt på og mere fortrolig med f.eks. Berlin end med Hjørring i Nordjylland.
»Internationale økonomer siger faktisk, at det er de mobile mennesker, der vil klare sig rent økonomisk. At det er på mobiliteten skillelinjen går. For er man mobil, kan man flytte rundt efter de fede jobs, de gode boliger og den rene luft,« siger Anne Skare Nielsen.
Markedet for boliger i udlandet er dog lige nu langtfra så hektisk som i 2006. Men generelt er der stadig god gang i det, hævder eksperterne.
»I Spanien virker det dog som om, at markedet er gået i stå, fordi man har forbygget sig dernede. Her er priserne begyndt at falde. Men i Frankrig omkring Nice er priserne stabile til stigende, og det købestærke publikum blandt danskerne køber megahuse til priser på 8-10 millioner euro (fra ca. 60 mio. til ca. 75 mio. kr.),« siger direktør Michael Nielsen fra Care Udland, der er en del af Care forsikringsrådgivning.
En af årsagerne til, at området bibeholder sin popularitet, er, at der ikke gives byggetilladelser. Og så har Rivieraen med Nice og Cannes altid tiltrukket folk.
»Selv Napoleon syntes, det var et herligt sted. Og det er et sted, hvor der sker en masse. Også kommercielt, og det øger jo efterspørgslen,« siger Michael Nielsen.
Hos Nykredit, der har specialiseret sig i lån til køb af bolig i Frankrig og Spanien, har man samme erfaring.
»Jeg vil dog sige, at der stadig er boliger i Spanien, som holder prisen, og det er typisk, hvor beliggenheden er god. Det kan være sværere at få solgt en bolig, der ligger klinet op ad 6.000 andre. Ligesom de små lejligheder på et til to værelser også kan være svære at sælge,« siger vicedirektør Erik Urskov, Nykredit.
Tidligere var det at eje en bolig i udlandet forbeholdt direktøren, men nu er det også sygeplejersken og betjenten, der har råd. Selv i Frankrig er det muligt at finde en feriebolig til en million.
»Men når man køber ferieboligen, skal man købe efter det, man godt kan lide, og ikke købe fordi det er en god investering,« siger Erik Urskov.
I Ringkjøbing Bank har man specialiseret sig i rådgivning af og lån til folk, der vil købe bolig i udlandet. I banken sidder folk, der kan rådgive om køb i stort set alle lande. Her oplever man, at folk er specielt interesseret i Thailand og Dubai samt Tyskland og Bulgarien, når det gælder Europa.
Når investorerne vælger Tyskland, er det ikke blot, fordi det er tæt på, men også fordi boligpriserne er pænt nede. Desuden køber mange lejligheder, hvor der er tilknyttet en lejeaftale.
»Mange af vore kunder er personer, der vil sprede deres investeringer, så de ikke blot har investeret i værdipapirer og ejendomme i Danmark, men også i boliger i udlandet,« siger adm. direktør Preben Knudsgaard, Ringkjøbing Bank.
I det hele taget er der flere og flere danskere, der bare køber for at placere pengene og derfor også køber flere boliger i udlandet.
»Og det er ikke blot firmaer, der er tale om. Det er skam også private. For nylig fortalte en ejendomsmægler mig, at en enkelt dansker havde købt hele 12 boliger påén gang,« siger Ole Bolvig Hansen.