PENSION, OPSPARING, SKATTER, AFGIFTER, OFFSHORE

Storstilet klapjagt på danske skattefuskere

Flag ARTIKEL 12-03-08 ~4 minutters læsning · 754 ord

Skat er langt fremme med planlægningen af den hidtil største klapjagt på danske skattesnydere.

Formentlig allerede inden sommer vil skatteminister Kristian Jensen (V) bede Skatterådet, der er landets øverste administrative ligningsmyndighed, om at få adgang til oplysninger om samtlige bankoverførsler mellem danske bankkonti og konti i 40-50 skattely-lande. Det betyder, at danskere, der har »glemt« at fortælle skattevæsenet om deres formue på Gibraltar, Isle of Man eller Cayman Islands, står til et stort skattesmæk.

»Vi må desværre konstatere, at danskerne gemmer store pengesummer af vejen i udlandet. På denne måde kan vi systematisk sætte en stopper for den omfattende skatteunddragelse, der finder sted,« siger Kristian Jensen.

Skattevæsenet har allerede i et par år jagtet danskernes hemmeligholdte formuer. Ved at gennemgå brug af udenlandske kreditkort er det lykkedes at opsnuse hidtil ukendte udenlandske formuer.

Venter markant stigning

»Operation kreditkort« har foreløbig ført til 109 afsluttede skattesager og en samlet efterbetaling til skattevæsenet på 130 mio. kr., og tallet forventes at stige markant.

Successen med kreditkort-projektet har samtidig været en øjenåbner af dimensioner, fastslår skatteministeren.

»Projektet har vist, at metoden med at ansøge Skatterådet om lov til at indhente oplysninger kan være et virkningsfuldt middel mod skatteunddragelse. Derfor vil vi nu bede Skatterådet om tilladelse til at pålægge danske pengeinstitutter at give os de oplysninger vi beder om, dvs. transaktioner til en række navngivne lande,« siger Kristian Jensen.

Skatteministeren har ikke noget bud på, hvor mange penge danske privatpersoner og virksomheder har parkeret i udlandet.

»Men jeg er desværre ikke i tvivl om, at det er meget store summer«, siger han.

Baseret på blandt andet norske og svenske erfaringer har Skat tidligere vurderet, at danske skattepligtige personer har placeret mellem 100 og 200 milliarder kroner på eksotiske lokaliteter som de hollandske Antiller, Britiske Jomfru Øer, Isle of Man, Guernsey, Jersey, Gibraltar, Lichtenstein, Schweiz, Luxembourg, Hong Kong og Singapore. Jens Christiansen, seniorkonsulent i Skat, oplyser at Skat formentlig vil bede om bankoplysninger mellem Danmark og 40-50 lande.

»Listen over lande er ikke endelig på plads endnu, men vi læner os bl.a. op af OECDs liste over skattely-lande,« siger Jens Christiansen.

Han oplyser, at anmodningen til Skatterådet er hjemlet i skattekontrolloven, der giver skattevæsenet vide beføjelser til at indhente data, herunder detaljerede oplysninger om transaktioner og kontohavere.

Den kommende danske klapjagt er kun det seneste af en lang række eksempler på,at der slås hårdt ned på skjulte formuer i skattely.

31 mio. for DVD

Senest skabte det furore, da det tyske efterretningsvæsen, BND, blev tilbudt en DVD med oplysninger om 1.400 privatpersoner, som gemte formuer i en bank i Liechtenstein. BND købte DVDen for 31 millioner kroner, og de tyske myndigheder indledte efterfølgende en undersøgelse af 600 navngivne tyske statsborgere.

Alene omtalen af DVDens eksistens skabte skræk og rædsel blandt tyske rigmænd, og flere valgte at gå til bekendelse om deres parkerede formuer. Det hidtil mest prominente »offer« i skandalen er den tyske postchef Klaus

umwinkel, der trådte tilbage, da det kom frem, at han havde placeret 7,5 millioner kroner i en hemmelig familiefond i Liechtenstein.

Aftale med tyskerne

På trods af pres fra begge sider af folketingssalen har Kristian Jensen nægtet at rette direkte henvendelse til Tyskland for finde ud af, om der er danske navne på DVDen.

Indtil videre er der dog ikke nogle oplysninger om, at der skulle være danske navne at finde, og ministeren henviser i øvrigt til, at Danmarks samarbejdsaftale med Tyskland betyder, at de tyske myndigheder skal henvende sig, hvis de støder på oplysninger om danskere.

Til gengæld håber både ministeren og hans embedsmænd, at den forestående kulegravning vil afsløre skjulte danske formuer i Liechtenstein og en lang række andre skattely.

Kristian Jensen lægger ikke skjul på, at oplysningen om den forestående klapjagt i sig selv vil have en effekt på danskere, der har »glemt« at fortælle skattevæsenet om penge i udlandet.

»Alene det at vi markerer, at vi går i gang med det her projekt vil formentlig få en række danskere til at bringe deres skatteforhold i orden. Det er trods alt billigere at fortælle det selv, end at vi efterfølgende skal finde ud af det,« siger Kristian Jensen.

Manglende efterlevelse af reglerne om oplysningspligt mv. om konti i udlandet kan, afhængig af overtrædelsens grovhed og beløbets størrelse, straffes med bøde og principielt helt op til otte års fængsel.

SFs skattepolitiske ordfører, Jesper Petersen, hilser den skærpede indsats velkommen.

»Regeringen bør fastholde og skærpe presset mod skattely-landene. En første kæp i hjulet kunne være at gøre det umuligt at bruge kreditkort, der er udstedt i skattelylande i Danmark«, siger Jesper Petersen.