Spiludviklerfirmaet Unity Technologies blev længe drevet af tre iværksættere fra en lille lejlighed på Nørrebro. Men da firmaet slog igennem på verdensplan, valgte det at flytte teltpælene til USA. Bagefter stod der børsnotering på programmet. Den kom også til at foregå i USA. Det var ganske enkelt fraværet af investorer i Danmark og Europa, der sendte selskabet over dammen.
Det er dog langtfra det eneste eksempel på, at danske IT-firmaer udvandrer til USA, når de langt om længe er ved at lette. Hvorved Danmark iøvrigt mister mange hundrede - måske tusinde - arbejdspladser, og mange millioner - måske milliarder - kroner. Og måske ikke mindst: En masse know-how forsvinder for altid ud af landet - for nu at blive lagt i produkter, som danskerne ender med at købe i stedet for at producere.
Det samme skete for Tradeshift, som har skabt en global platform for virksomheder, så de kan handle sammen digitalt. Og det samme skete for Zendesk, som laver en online-tjeneste til håndtering af kundesupport.
Alle tre firmaer har nu hjemme i Silicon Valley og omegn, mens Danmark må kaste længselsfulde blikke efter de cirka 8000 arbejdspladser, som firmaerne har skabt ved den amerikanske vestkyst.
Desuden findes der i Silicon Valley en kæmpe ekspertise i, hvordan man får en virksomhed til at vokse. Noget som Danmark slet ikke kan tilbyde. Det er ligesom at komme i business school, lyder forklaringen ifølge artiklen fra David Helgason, der er medstifter af Unity.