GENERELLE, FORHOLD, FORENINGER, ADVOKATER, GRUNDE, JORD

Xpert-svar om etablering af ejerforening

Flag UDLANDSXPERTERNE 11-12-09 ~3 minutters læsning · 490 ord

Hej Palle!

Tak for dit spørgsmål. Som udgangspunkt er din problemstilling ikke så lige til. Men lad mig først ridse de generelle regler op.

Når et byggeri er bygget færdig, ansøger bygherre om et såkaldt ön iskan. Dette kan betegnes som en generel godkendelse af byggeriet.

Her efter kan der søges individuelt ferdi iskan på hver enkelt bolig, og her efter kan der registreres seperate vand og elmålere.

Her efter er alt så og sige i orden, alle tilladelser på plads og boligen kan beboes.

Læs mere om iskan ved at klikke på linket nedenunder.

Problematikkerne starter så, når bygherre ikke ansøger om ön iskan, når de enkelte boliger ikke ansøger om ferdi iskan, når boligerne bebos inden bygherre når at ansøge om ön iskan og lignende scenarier.

For eksempel vil mange boligejere jo gerne flytte ind i deres nye bolig hurtigst muligt, og mange når derfor at flytte ind inden bygherre har afsluttet projektet helt. Og i fald kommunen så efterfølgende har en langsom sagsbehandling af ansøgningen for ön iskan, kan der godt gå mange måneder fra første indflytning til ön iskan er på plads.

Ligeledes kan det godt tage sin tid at registrere vand og elmålere for et helt kompleks. For eksempel vil el-selskabet ofte ikke acceptere ansøgning for samtlige el-målere på én gang, men bede om at få ansøgningerne for eksempel 5 af gangen. Og så kan det jo godt tage lidt tid i et kompleks med 100 boliger.

Dette er problematikker som ofte ses. I langt de fleste tilfælde løser tingene sig dog af sig selv, og senest 12 måneder efter indflytning bør alle disse ting være på plads.

Problemerne opstår så for eksempel når bygherre ikke ønsker eller ikke kan opnå ön iskan. Dette kan der være mange forklaringer på, den mest nærliggende er at der er økonomiske hensyn bag, da der skal betales en del afgifter ved udstedelse af ön iskan.

Og i forhold til rækkefølgen i proceserne, så kan der ikke udstedes ferdi iskan før der opnås ön iskan, og ikke registreres seperate vand- og elmålere inden der er ferdi iskan. Og teknisk set kan man ikke bebo boligen før dette er sket, og så er der ingen grund til at oprette en ejerforening. Sådan siger lovgivningen, lidt firkantet sagt.

For mig at se bør i starte ved ön iskan problematikken i stede for ved ejerforeningsproblematikken. Jeg vil foreslå at i forsøger at presse bygherre til at få udstedt ön iskan. Ligeledes er der regler for hvor lang tid et projekt kan være under opførelse.

Eftersom jeres situation er opstået på grund af noget som der ikke er taget højde for i loven – at opnåelse af ön iskan bevist trækkes i langdrag – har jeg svært ved at give en endegyldig løsning. Jeg kan dog ydermere foreslå at i søger juridisk bistand. Her vil jeg foreslå advokat Umut Kurman, der taler og skriver ganske udemærket engelsk.

Han kan kontaktes via email: info@kurmanlawoffice.com

Skribentmail:

Mere info: http://www.2base.com/tyrkiet/faq/