Alle personer, som har en feriebolig i udlandet, og som er fuldt kattepligtige til Danmark, skal også betale ejendomsværdiskat til Danmark af boligen i udlandet. Men det er typisk meget kompliceret at finde frem til den ejendomsværdi, som skatten af den udenlandske bolig skal beregnes af. For det er kun ét land - nemlig Sverige - med en ejendomsvurdering, som det danske skattevæsen accepterer som grundlag. Og denne værdi skal i øvrigt justeres op med 33 pct., inden Skat tager fat, fordi den svenske vurdering ligger 25 pct. under handelsværdien.
Har du en feriebolig i et andet land end Danmark eller Sverige, vanker der et regelsæt på 13 sider.
Sagen er nemlig den, at du som ejer af en feriebolig i udlandet skal til at jonglere med anskaffelsessum og indeksering af samme tilbage til 2001- eller 2002-niveau. Dette skal foregå med et indeks, som Skat har godkendt. Findes der ikke sådan et for det land, du har købt feriebolig i, skal du bruge det prisindeks, som Danmarks Statistik har lavet for sommerhuse i Danmark. Det betyder bl.a., at udviklingen på det danske sommerhusmarked kommer til at afgøre ejendomsværdiskatten på en skihytte i Østrig.
Når du har beregnet den korrekte, indekserede anskaffelsesværdi af din feriebolig i udlandet, kommer anden halvleg, hvor du skal justere værdien i forhold til den såkaldte afstandsprocent, som skal forsøge at kompensere for, at prisudviklingen har været forskellig i Danmark og det land, som din feriebolig ligger i. Det er i øvrigt en procent, som bliver justeret for hvert enkelt land hvert år…
Reglerne for ejendomsværdiskat af en udenlandsk bolig er i virkeligheden så komplicerede, at skribenten finder grund til at spørge, om ikke de er blevet så bøvlede, at de i sig selv afskrækker danskere fra overhovedet at købe en feriebolig i udlandet.
Dertil kommer så, at danske ejere af en feriebolig i udlandet ofte også skal betale ejendomsskatter i boligens hjemland. Denne skat kan typisk trækkes den danske ejendomsværdiskat. Men ikke altid. I visse tilfælde kommer du ifølge artiklen til at betale mere - sammenlagt - i ejendomsskatter på din udenlandske feriebolig, end hvis boligen befandt sig i Danmark.