BOLIG, SKATTER, AFGIFTER

Arveafgift skulle bygge på svensk ejendomsvurdering

Flag 20-05-24 ~2 minutters læsning · 221 ord

Hvis du ejer en ejendom i Sverige og vælger at give den i gave til dine børn, skal gaveafgiften bygge på ejendomsvurderingen fra Skatteverket - det svenske skattevæsen. Det har Landsskatteretten afgjort i en sag fra 11-03-2024.

I sagen havde en dansk far i 2021 foræret sin svenske ejendom til to børn. Derefter vankede der gaveafgift til den danske stat, og den skulle ifølge de danske skatemyndigheder beregnes på basis af de særlige regler om indeksering, som siden 2008 er blevet brugt til beregning af dansk ejendomsskat på udenlandske ejendomme.

Den danske familie med ejendommen mente imidlertid, at gaveafgiften skulle beregnes på baggrund af Skatteverkets vurdering på SEK 300.000 - svarende til 75 pct. af markedsværdien for boligerne i det pågælende område de seneste to år. Med dette grundlag ville gaveafgiften blive betydeligt lavere, end hvis de danske indekseringsregler blev brugt.

Landsskatteretten kom frem til, at Skatteverkets vurdering skulle bruges som beregningsgrundlag - dog med den detalje, at alle 100 pct. af markedsværdien skulle tælle med. Dermed blev grundlaget for gaveafgiften på SEK 400.000.

Afgørelsen må kunne opfattes således, at danske gaveafgifter af udenlandske ejendomme generelt bør bygge på en offentlig vurdering i det pågældende land - eller i det mindste en ejendomsmæglervurdering (hvis en af de to ting findes) - og ikke de danske regler for indeksering, fremhæver artiklens forfatter.

Skribentmail: