SOCIAL, SUNDHED, ØKONOMI, HOSPITALER

Sygehuse afviser udlændinge med det blå sygesikringskort

Flag 16-01-14 ~2 minutters læsning · 228 ord

EU-Kommissionen har modtaget hundredvis af klager fra borgere, der er blevet afvist på offentlige sygehuse, selv om de har fremvist det blå, europæiske sygesikringsbevis. Hospitalerne har i stedet enten krævet garanti for betaling af behandlingen eller henvist til behandling på privatklinik.

De fleste af klagerne kommer fra den spanske solkyst, men der også kommet klager fra Grækenland og Portugal. Kommissionen har nu besluttet at indlede en sag mod Spanien på grund af klagerne.

Det blå kort garanterer ellers, at turister i et EU-land kan få samme behandling på offentlige sygehuse og klinikker som landets egne borgere. Eventuelt med den egenbetaling, som gælder på det pågældende sted.

Danskere kan vælge at betale det beløb, som sygehusene forlanger, og derefter søge de danske myndigheder om at få dækket udgiften, når de kommer tilbage fra ferien. Alligevel erkender Annette Lind (S), der er forand for Folketingets Sundhedsudvalg, at situatioen ikke er hensigtsmæssig.

Håndteringen af det blå kort rundt omkring i Europa er ekstra aktuel, fordi Folketinget fra 1-8-2014 planlægger at afskaffe retten til gratis behandling i EU, som det gule sygesikringskort giver. Ændringen forventes at give en besparelse på DKK 80 mio. om året. Det er i princippet et beløb, som danskerne nu selv skal til at betale. Enten direkte til det sygehus, som de er kommet ind på, eller for selv at tegne en privat rejseforsikring, fremgår det af artiklen.

Skribentmail: