Den danske investor, mangemillionær og forfatter Lars Tvede er flyttet til den schweiziske by Zug med sine iværksætterideer. Det samme har en række andre danskere. For fem år siden kendte han kun til kun otte danskere omkring byen, der ligger ved foden af Alperne. I dag tropper der 45 personer op, når han holder sammenkomst for de lokale danskere i sin villa.
I Lars Tvedes tilfælde kan ordet «flyttet» i øvrigt erstattes med «flygtet». Og det gælder også for andre danskere i området, mener han.
De lokale danskere har set, at den borgerlige regering ikke har været i stand til at gøre ret meget ved det verdensrekord-høje danske skattetryk, og nu frygter de, at en kommende rød regering vil hæve skatten en ekstra tand i forhold til resten af verden.
De danske iværksættere udvandrer fra Danmark, fordi der ikke er nogen god grund til at blive. Et nystartet firma går med 75 pct. sandsynlighed ned i Danmark, samtidig med at personen bag ender med en personlig gæld. Risikoen står slet ikke i rimeligt forhold til, at den samme person skal betale ca. 80 pct. i skatter, moms og afgifter, hvis virksomheden skulle trodse statistikken og overleve, mener Lars Tvede.
I Schweiz skal procenten på de 80 sådan cirka byttes ud med en på 20. I alpelandet er der langt mere forståelse for, at der skal være en gulerod for iværksættere, som det lykkes for, mener han.
Kantonerne, som regionerne i landet hedder, ligger nemlig i hård konkurrence om at tiltrække flest mulige skatteborgere. Det foregår ved at sætte skatten ned og oppe sig med service over for skatteyderne.
Derfor rækker forståelsen for iværksætterne helt ind i de lokale skattevæsen i Schweiz. Det fik Lars Tvede et eksempel på, da skattevæsenet i Zug en gang kontaktede ham for at informere om, at han kunne spare penge i skat, hvis han ændredede status på en af sine virksomheder. Samtidig har de lokale myndigheder flere gange ønsket ham tillykke, når han har vundet en iværksætterpris.
I Schweiz står der en solid skattekiste for enden af regnbuen, mens det i Danmark er en solid skatteminister, mener Lars Tvede ifølge artiklen.