Statskassen i Saudi Arabien er nu så hullet, at den vil være tømt i 2020. Det vurderer Den Internationale Valutafond (IMF). Årsagen er en skrap cocktail af halverede oliepriser og en offentlig gavebod, som blev sat i værk under det arabiske forår.
Da folk gjorde oprør hen over den arabiske halvø, valgte den daværende kong Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud at uddele ekstra DKK 700 mia. om året til sine undersåtter. Der blev oprettet en masse nye job i det offentlige, og dem, der allerede var offentligt ansat, fik lønforhøjelser og bonusser. Samtidig forærede han gratis boliger til de unge, mens der var pengegaver til de arbejdsløse og fattige.
Det løb rundt, da Saudi Arabien kunne sælge sin olie for USD 100 pr. tønde. Men nu er prisen halveret, og det har skabt et årligt underskud på statsbudgettet, som ifølge artiklen svarer til 20 pct. af landets samlede produktion.
Ubalancen er så stor, at kongefamilien i Saudi Arabien ifølge IMF er begyndt at overveje en helt ny udvej, som aldrig har været prøvet i ørkenlandet: Skat og moms. Men den hidtil så gavmilde kongefamilie tøver med at træde ind i opkrævernes rækker. Årsagen kan ifølge en anonym kritiker være, at folk i så fald vil begynde at spørge sig selv: «Hvad får vi for vores skattepenge?».